Как да се уредите да работите за Илон Мъск

Как да се уредите да работите за Илон Мъск Снимка: inc.com

Традиционните изисквания като дипломи, научни титли и академични степени не са „пропускът”, който отваря вратите към кариера в в Tesla или SpaceX.

„Колежът е преди всичко място за забавлеие, а не за образовние”, казва екстравагантният бизнес-могул и бидейки оригинален във всичко, подбира хората си по своя брилянтна стратегия, която му осигурява най-талантливите специалисти. 

Като всеки гениален подход, тази стратегия е гениално проста – Мъск се доверява на два критерия - „опит от първа ръка” и „практическа експертиза”. Както много от бизнес-принципите му, и тези предизвикват редица противоречия, които обаче замлъкват пред оригиналността, ефективността и финансовото изражение на бизнес-резултатите.

Какво нарича Мъск „опит от първа ръка”? За него опитът не само е по-важен от това, което кандидатът е научил в аудиториите. Мъск разбира опита като форма на образование, при това, в много отношения – най-доброто. 

Всъщност доклад на Асоциацията на американските колежи и университети (AACU) неволно доказва теорията на Мъск. Проучването установи, че три четвърти от мениджърите, които наемат специалисти, смятат, че висшето образование е от съществено значение, но не като резултат на конкретна учебна програма, а като умения, придобити в образователния процес - креативност, емоционална интелигентност и устойчивост

Тези характеристики трудно се оценяват по данните в CV-формата или чрез традиционното интервю за работа. За да ви наеме Илон Мъск, не може да подходите към тях като към студентска курсова работа - тези основни умения трябва да са проверени в реалния живот, т.е., да имате „опит от първа ръка” в областта, в която желаете да се развивате. Това е първият критерий в HR-стратегията на Мъск – да сте готови за работа или поне да се нуждаете от възможно най-кратка подготвка за това.

Elon Musk reveals Tesla will release its own beer
Снимка - audacy.com

Колкото до втория критерий - практическата експертиза - трябва да се признае, че собственикът на Tesla и SpaceX има богат опит в избора на практичното – не само в бизнеса, но и в личния си живот, например с жилището си за $ 50 000. И при избора на служители за Мъск образованието не е на първо място. Защото знанията, доказани чрез дипломи, научни титли или интервю от двете страни на изпитната маса, крият един сериозен недостатък – те не показват огромната разлика между способността ви да запаметите дори невероятен обем информация - и реалното ви разбиране как всъщност работи това на практика. 

За да го изясни, Мъск използва практически тестове, за които мнозина твърдят, че никога не се повтарят! Те включват нещо много важно - поставената задача от една страна трябва да обхване възможно най-пълно уменията, необходими за съответната длъжност, но от друга трябва стриктно да се ограничи в интелектулния ресурс, който изискват – за да се осигури максимално фокусиране в конкретната реализацията. С други думи – здрава хватка от страна на работодателя!

И така – опит и практически решения! Звучи просто, но е изтощително и за кандидатите, и за мениджърите за подбор на персонал. Колкото е важно те да отсеят възможно най-бързо подходящите кандидати, толкова важно е и сами да прецените качествата си и да се подготвите именно в изискваните посоки. И възможно ли е? Илон Мъск казва че да, и не крие правилата на стратегията си, а я препоръчва, акцентирайки на нейнта ефективност. 

Има само една уловка: за да бъдете „иглата в купа сено”, която работодателят да открие и предпочете  - по начина, по който Tesla и SpaceX откриват най-ярките таланти в света – трябва да сте наясно „от А до Я” с всичко, което се изисква и за съответната трудова позиция, и за цялостното развитие на компанията... т.е., да сте поне малко (като) Илон Мъск!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: