Сериозно ли е загрижен Джеф Безос за природата

Сериозно ли е загрижен Джеф Безос за природата Снимка: diglogs.com

Фондът за Земята, създаден от основателя на Amazon отпуска стотици милиони долари безвъзмездно финансиране на 44 еко-организации.

„Можем да спасим земята. Ще го постигнем с колективните действия на големи и малки компании, държави, глобални организации и отделни лица", смята Безос и с последния транш от даренията на Bezos Earth Fund предостави $ 130 милиона за насърчаване на инициативата „Justice 40” в САЩ, $ 261 милиона за насърчаване на инициативата „30x30” - за защита на 30% от сушата и морето до 2030 г. и $ 51 милиона за възстановяването на опустошени земи в САЩ и Африка.

Подпомогнати са и още 16 „зелени” организации с доказан опит, между които Съветът за защита на природните ресурси (NRDC), Фондът за защита на околната среда, Световният фонд за дивата природа и фондът за Опазване на природата. Предполага се, че четирите структури получават по $ 100 милиона.

Защо тогава множество групи за социална и екологична справедливост критикуват Безос?

Те казват, че опитите му да се включи с пари в борбата с климатичните промени, са „кухи усилия” предвид произхода на средствата – дейността на глобалния лидер в електронната търговия Amazon. 

Компанията обещава нулев въглероден отпечатък до 2030 г. и постепенно преминаване към възобновяеми енергийни източници. Въпреки това обаче, от 2018 г., въглеродните емисии на Amazon ннепрекъснато нарастват, но данните за това бяха оповестени едва сега, след като служителите притиснаха ръководството да го направи. 

Така се оказа, че наред с невероятния растеж на приходите, въглеродният отпечатък на гигантската онлайн търговската платформа се е увеличил с 19%, възползвайки се от скока в доставките по време на пандемията. Миналата година дейностите на Amazon са излъчили 60,64 милиона метрични тона въглероден диоксид - еквивалент на 140 милиона барела изгорен петрол.

Bezos Earth Fund announces first grants totaling $791M of his $10B pledge  to help planet - GeekWire
Снимка - geekwire.com

Amazon е мишена на еко-активистите и заради предположенията, че бизнес-практиките на компанията експлоатират и рушат околната среда, а трудовите условия говорят за незачитане на правата на работниците с цел по-големи печалби. Освен това природозащитниците упрекват Безос за ловката му данъчна игра и казват, че сумата от $ 10 милиарда, която е предвидил за екологични дейности, представлява едва 17,7% от прогнозното му лично богатство.

„Джеф Безос е спечелил над $ 48 милиарда по време на пандемията, а в същото време над 40 милиона американци са подали молби за помощи поради безработица. Представете си, ако плащаше справедливи данъци, за какво биха могли да помогнат тези пари“, написаха в Twitter от движението Sunrise. 

Алиансът за наказателно правосъдие (CJA) заяви: „Никакво количество „в зелено” няма да заличи вредите, нанесени от Джеф Безос или Amazon на общностите, на работниците на първа линия или на планетатата. Ако Bezos Earth Fund претендира, че иска да спаси планетата, трябва да насочи средства директно към местните общности, които са най-малко отговорни и най-силно засегнати от климатичното бедствие и хищните бизнес практики, с които Безос се занимава”.

Активистите смятат също, че е лицемерно докато проповяда благотворителност за опазване на природата, Безос да развива компанията си за космически полети Blue Origin, както и да прави туристически излети в космоса със своя New Shepard. В случая обаче обвиненията, че замърсява атмосферата с ракетното си гориво, могат да се оспорят. Ракетите на Blue Origin се захранват със смес от течен водород и течен кислород – източник на много по-чиста енергия от тази, която произвеждат конвенционалните ракетни горива.

Разбира се, $10 милиарда са цифра, която ще позволи на много екологични структури да работят – да се надяваме, и практически. Въпросът е защо сега, защо толкова и защо паралелно с порочните си бизнес практики милиардерът инвестира в своето благотворително „зелено пране” на щетите, които бизнесът му вече е нанесъл – и продължава да го прави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: