Гигантът Google не успя да блокира дело за незаконно събиране на данни

Гигантът Google не успя да блокира дело за незаконно събиране на данни

През декември миналата година 35 генерални прокурори на американски щати подадоха антимонополен иск срещу компанията

Технологичният гигант Google не успя да прекрати разглеждането на иск за незаконно събиране на данни при използването на интернет браузъра Chrome, съобщи информационната агенция Bloomberg.

Колективният иск срещу компанията е подаден в съд в щата Калифорния. Ищците обвиняват Google, че продължава да събира персонални данни при използването на браузъра Google Chrome в режим „инкогнито". 

В иска се отбелязва, че събираната в този режим информация се използва от Google при формирането на статистиката за посещенията на сайтовете в Google Analytics, в мениджъра на рекламите Google Ad Manager, както и в редица други приложения.

Представители на Google на свой ред подадоха в съда искане за прекратяване на разглеждането на този иск, като заявиха, че потребителите потвърждават съгласието си с правилата на използването на браузъра в режим „инкогнито". Окръжният съдия Люси Ко обаче не удовлетвори това искане на компанията (на снимката - тук Google съхранява събраните данни). 

„Съдът стигна до извода, че компанията Google не е уведомявала потребителите за събирането на данни, докато те се намират в режим на поверително сърфиране", цитира агенцията мотивите за решението на съда.

Това не е първото обвинение срещу технологичния гигант. През декември миналата година група от 35 генерални прокурори на американски щати подаде антимонополен иск срещу Google.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: