Най-големите световни фестивали се обединяват в 10-дневен стрийминг

Най-големите световни фестивали се обединяват в 10-дневен стрийминг Снимка: We Are One on Youtube

„Ние сме едно“ стартира в YouTube след отлагането на фестивали заради пандемията
Повече от 20 филмови фестивала по цял свят се обединиха, за да прожектират безплатно филми в YouTube, след като пандемията от коронавирус затвори кината и наложи отмяна на ежегодните фестивали в Кан и в Ню Йорк.

10-дневният световен филмов фестивал „Ние сме едно“ ще включва подбрано съдържание от кинофестивалите в Берлин, Кан, Сънданс, Торонто, ТрайБеКа, Венеция и други, като стартира на 29 май. 

Онлайн фестивалът ще представи игрални и документални филми, музика, комедия и интервюта. Все още не е обявена програмата, но е малко вероятно да бъдат включени големи нови филми, каквито обикновено имат премиера на подобни събития.

Отмяната на кинофестивала в Кан, Франция, и несигурността за фестивалите във Венеция и в Торонто през септември отне ключовите възможности на създателите на филми и филмовите студиа да промотират новите си продукции пред медиите и обществеността.

Организаторите на филмовия фестивал в Кан заявиха в понеделник, че се гордеят да се присъединят към YouTube събитието, „за да прожектират наистина необикновени филми и таланти, позволявайки на публиката да изпита както нюансите на истории от целия свят, така и артистичните личности на всеки фестивал“.

Джейн Розентал, съоснователка на отменения филмов фестивал в ТрайБеКа, Ню Йорк, заяви, че идеята е да вдъхновява и обединява хора от различни държави по време на пандемията. „Целият свят се нуждае от изцеление в момента“, каза Розентал.


Други фестивали, които взимат участие, са тези в Йерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио и Лондон.
Макар фестивалът „Ние сме едно“ да е безплатен, зрителите ще бъдат приканвани да дарят средства в подкрепа на глобалния фонд за солидарност към борбата с COVID-19 на Световната здравна организация.