Новият проевропейски премиер на Полша разкри програмата си

Новият проевропейски премиер на Полша разкри програмата си Снимка: gefira.org

Голямата промяна, която Доналд Туск обещава, включва подобряване на отношенията с Европейския съюз и възстановяване на върховенството на закона

В реч пред полския сейм вчера Туск подчерта, че една „изолирана Полша” е най-голямата опасност за собствената ѝ сигурност и акцентира на силата на „трайните съюзи” на своята страна, за да си върне уважението на света и Европа като „силен и надежден съюзник в НАТО”. 

Доналд Туск, който е бивш преседател на Европейския съвет, обяви, че първото му посещение в чужбина ще бъде в Брюксел, където ще се опита да деблокира повече от € 35 милиарда от фондовете на ЕС за възстановяване. Европейската комисия ги задържа, заради реформите на управлявалата досега националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS), които подкопаха независимостта на съдебната система.

Второто пътуване на новия полски премиер ще бъде до Талин, за да се срещне с лидери от балтийските и скандинавските държави, пише ВВС. 

Туск потвърди, че неговото правителство ще се опита да мобилизира Запада да се пребори с умората от войната и ще продължи да помага на Украйна, но не за сметка на полските предприемачи и фермери. 

Полският премиер обяви неконтролираната миграция за предизвикателство и обясни, че ще развива политика, която ще осигури границите на Полша, а мигрантите ще бъдат третирани хуманно. Неправителствени организации обвиняват правителството на PiS, че е насърчавало сблъсъци с мигранти, причинявайки по този начин гибелта на десетки хора, опитали се да преминат в Полша от Беларус.

Въпреки различните представи за границите на либерализиране в широката му коалиция, която варира от аграрните консерватори до левицата, Туск не забрави и полските жени, на които обеща по-добър достъп до аборти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: