Швейцарците ще решат на референдум какви ще са данъците на големите компании

Швейцарците ще решат на референдум какви ще са данъците на големите компании Снимка: nomoretax.eu

Инспириран от страните от G 20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), референдумът ще подкрепи - или ще отхвърли - предложението за налагане на 15% данък върху корпоративните печалби в 138 държави.

Целта е глобална данъчна справедливост, тъй като много компании с големи приходи се регистрират в страни с ниска или с никаква данъчна ставка. Предложеното минимум 15% данъчно облагане ще засегне само корпорации с годишен оборот над € 750 милиона. Предвижданият 15% данък първоначално беше наричан „дигитален”, защото от стратегиите за избягване на данъци се възползваха най-вече американски корпорации като Google, Facebook, Apple и Amazon, отбелязва swissinfo.ch. 

С евентуалното въвеждане на 15% данък, ОИСР иска и да се пребори с международната данъчна конкуренция, която през последните десетилетия е извън контрол, спечелвайки на глобалните компании и данъчните убежища огромни приходи. Това обаче засегна тежко много страни с по-малко гъвкава данъчна политика и високи инфраструктурни разходи, включително икономически сили като Франция и САЩ.

За да въведе данъка на ОИСР, Швейцария трябва да промени конституцията си, което ще позволи на федералното правителство да се намеси в данъчния суверенитет на кантоните. Последната дума за това ще имат избирателите.

Двадесет и един от 26-те швейцарски кантона предлагат много по-ниски данъчни ставки от изискваните 15%, с което привлякоха доста мултинационални корпорации. По-ниски данъци от тези швейцарски кантони предлагат само Гърнси, Катар и Унгария. С въвеждане на реформата Швейцария ще загуби важно предимство пред основния си „данъчен” конкурент в Европа - Ирландия. 

Министърът на финансите Карин Келер-Сутер признава това, но подчертава, че ограничавайки данъчните облекчения за международните корпорации, Швейцария предлага много други предимства като „политическа стабилност, правна сигурност, добре квалифицирана работна сила и иновативна, адаптивна икономическа среда“ Все пак реформата ще се отрази на швейцарската икономика, макар и с „несигурни” ефекти, тъй като не се знае какви мерки ще използват други страни, за да останат в международната данъчна конкуренция. 

Смята се, че въвеждането на 15% данъчна ставка в Швейцария ще засегне около 2 000 големи корпорации, докато за около 600 000 по-малки и средни предприятия с оборот под € 750 милиона, мярката няма да се прилага. 

Министерството на финансите оценява допълнителната данъчна основа, генерирана от тази реформа, на $ 1,1 - $ 2,75 милиарда, като законопроектът, който ще се гласува, оставя на кантоните 75% от допълнителните данъчни приходи, а останалите 25% отиват при федералното правителство. Очакванията са на 18 юни швейцарците да одобрят новата данъчна ставка, тъй като са убедени, че отхвърлянето ѝ ще означава сериозни неудобства за страната им. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: