Корупционен скандал отново разтресе Европейския парламент

Корупционен скандал отново разтресе Европейския парламент Снимка: global.espreso.tv

Чехия санкционира новинарския сайт „Гласът на Европа“, който според Прага е част от операция за проруско влияние

Позовавайки се на висши европейски служители, в т. ч. белгийският премиер Александър Де Кроо, POLITICO посочва, че Москва е плащала на евродепутати, за да провеждат прокремълска пропаганда и да повлияят на резултатите от предстоящите в началото на юни избори за Европейски парламент (ЕП).

Според чешкото правителство, сайтът „Гласът на Европа” (VoiceofEurope) е действал в Чехия под ръководството на Виктор Медведчук - украински олигарх и съюзник на Владимир Путин. Към чешкото разследване се присъединиха и полските служби за сигурност, които проведоха обиски в офиси на сайта и съобщиха, че са конфискували € 48 500 и $ 36 000.

Както пише POLITICO, скандалът извади на показ „парад от евродепутати”, , които в YouTube-канала на „Гласът на Европа” се редят „на опашка”, за да критикуват ЕС, да предричат неизбежния му колапс и да атакуват помощта за Украйна. Интересното е, че това са най-вече представители на крайнодесни националистически евроскептични партии.

Твърдението, че на евродепутатите е било плащано, за да говорят от името на Кремъл, повдигна въпроси кой е получавал парите. На прицел са евродепутати, които често са гостували на „Гласът на Европа” с интервюта или участия в политически дискусии, традиционно критични към политиката на ЕС. 

Един от тях е италианският депутат от Европейската народна партия (ЕНП) Матео Гацини, който често коментира, че Европа не трябва да си поставя за цел да победи Русия и да ескалира ситуацията в Украйна, а да се съсредоточи върху намирането на път към мир. Гацини възмутено отхвърли идеята, че е получавал пари за изявленията си, позовавайки се на аргумнета, че е достатъчно богат.

Политическата му кариера е любопитна. Той напуска италианската Lega за да се присъедини към Forza Italia, в Европейския парламент е член на крайнодясната група ID („Идентичност и демокрация”), която също напуска тази година, за да се присъедини към ЕНП. Предвид тази разнообразна политическа биография и в светлината на изявите му в „Гласът на Европа”, от ЕНП настояват членството му да се преразгледа.

Високопоставен представител на групата заяви, че ЕНП се бори „от години” с пропагандата и дезинформацията на Путин и ще продължи да го правиПродължава и вътрешното разследване на Европейския парламент срещу конкретни евродепутати. Новият корупционен скандал съживи опасенията след т. нар. скандал „Катаргейт” преди две години, чието разследване премина от шумни сензационни разкрития към споразумения с обвинените и дискретно потулване на случая.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: