Швейцарската полиция: „Ресурсите ни са недостатъчни за борба с мафията”

Швейцарската полиция: „Ресурсите ни са недостатъчни за борба с мафията” Снимка: filtermag.org

Алпийската държава се оказа неподозиран център на международния трафик на кокаин

Организираната престъпност се опитва да проникне дори в швейцарската съдебна система, предупреждава Николета дела Вале, директор на Федералната служба на полицията (Fedpol). 

В интервю за Neue Zürcher Zeitung (NZZ), публикувано днес, тя посочи, че услугата  Sky ECC за криптирана комуникация за престъпници, е предоставила данни, по които в момента в Швейцария са започнали около 60 разследвания, свързани с „кокаин, канабис, синтетични наркотици и оръжия“.  Притесненията на дела Вале, обаче са, че полицията е успяла да анализира едва 20% от информацията, защото "просто нямаме ресурси, а времето изтича, данните остаряват и вече не са толкова ценни”. 

Според ръководителката на Fedpol, „мафията несъмнено е проникнала в Швейцария”. В страната са установени звена на албанската, балканската и италианската мафия, както и други престъпни организации, които все повече си сътрудничат, поделяйки си престъпните дейности. Fedpol не разполага с точи данни за броя на мафиотските клетки, но със сигурност смята, че наркотиците вече се произвеждат в Швейцария.

„Изображения, предоставени от Sky ECC, показват обширни насаждения със законно култивиран коноп, който след като се прибере, се пръска със синтетични канабиноиди в лаборатории и се се изнася като обикновен канабис, макар че съдържанието му на наркотични вещества е далеч по-високо”, казва дела Вале.

Според нея, по полицейски състав страната изостава значително от останалата част на Европа, така че швейцарската полиция може да проведе едновременно не повече от пет разследвания. Това затруднява дори първоначалното събиране на данни за престъпни дейности и силите на реда често разчитат на посещения от данъчната служба и инспекциите по храните и труда. Но техните констатации в повечето случаи не са достатъчни, за да се повдигнат обвинения.

Друг проблем е, че организираната престъпност в Щвейцария не привлича общественото внимание, тъй като практически е „невидима” и почти не притеснява ежедневието на швейцарците. Но според Николета дела Веле, скоро ще го усетят, тъй като престъпните организации упорито се опитват да повлияят на местната съдебна система. 

Освен това наркотрафикантите може би разчитат на опитите за въвеждане на пилотна програма за „научно контролирана употреба на кокаин от възрастни”, която градският съвет на Берн одобри през май миналата година, а други швейцарски градове също я обмислят. 

Инициативата обаче засега не може да се осъществи, тъй като общински структури, политически формации и зравни институции се опасяват от вредното въздействие на кокаина, както и от възможността до наркотика да се докопат и непълнолетни, ако в дома им има „разрешени” количества кокаин. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: