Привикват в Икономическа полиция русенците, подавали сигнали за неприятни миризми

Привикват в Икономическа полиция русенците, подавали  сигнали за неприятни миризми Снимка: pixabay.com

Пречели на РИОСВ да си върши работата

През последните няколко дни членове на Екосдружение “Дишай, Русе” са получили призовки от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” да се явят за снемане на обяснения, във връзка с подавани сигнали за замърсяване на въздуха.

Това става ясно от съобщение, публикувано на Фейсбук страницата на сдружението. Оказва се, че такива призовки са изпратени и до други активни сигналоподатели.

Призоваването в полицията е във връзка с жалба от РИОСВ - Русе срещу лица, подали сигнали и заявления по Закона за достъп до обществената информация до различни институции, с което са затруднили работата на инспекцията.

От Екосдружение “Дишай, Русе” осъждат акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване на жалби и сигнали. В съобщение в социалните медии сдружението заявява, че счита такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци.

Ръководството на "Дищай, Русе" се обръща към гражданите, които са получили подобни призовки през последните дни, с молба да се свържат с неправителствената организация, която да им  окаже подкрепа и правна помощ при необходимост. 

От екосдружението са убедени, че всички имаме право на чист въздух и  граждански дълг на всеки е да се бори за това право, без да се страхува.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: