Първият осъден на смърт бос на якудза

Първият осъден на смърт бос на якудза Снимка: politicsandwar.com

Сатору Номура, висш японски мафиот, получи смъртна присъда за престъпленията си, но армията му от адвокати вчера подаде молба за обжалване.

Той е „главата” на Кудокай, може би най-жестоката банда на якудза в Япония. Според японски източници на larazon.es, Намура е дърпал конците на престъпната дейност от своето имение, оградено с високи зидове.

Сега шефът на особено опасната гангстерска организация е сменил своя дворец с килията за очакващите смъртно наказание. Сатору Номура е осъден за две убийства и две нападения, след процес без съдебни заседатели, заради голямата вероятност да бъдат заплашени. Ако молбата му за помилване се провали, той ще бъде обесен.

Случаят е забележителен, тъй като не са представени доказателства, свързващи обвиняемия директно с престъпленията, в които е обвинен. Съдът обаче заключи, че те са извършени по негова заповед и постанови смъртна присъда за Номура и доживотен затвор за дясната му ръка.

Една от жертвите е медицинската сестра, оцеляла по чудо. Тя се грижила за мафиотския бос, след като се подложил на операция за уголемяване на мъжкия му атрибут. Номура не останал доволен от хирургическата интервенция и се оплакал на сестрата от силните болки. За да го рзведри, тя казала че множеството татуировки, които якудза си правят, вероятно са били по-болезнени. Дни след въпросния разговор, сестрата е нападната на улицата и намушкана във врата, гърдите и главата - може би защото заради задълженията си е станала свидетел на слабостта на мафиота.

В разцвета си през 60-те години на миналия век, якудза наброява над 180 000 души. Престъпната структура се ориентира бързо в хаотичните следвоенни години, контролирайки черните пазари, развлеченията и хазарта, но впоследствие навлиза в строителството, недвижимите имоти и политиката.

Организацията не се крие – традиционният якудза се разпознава лесно с тъмни очила, строг костюм, загорял тен и разкопчана риза, за да се виждат част от многоцветните татуировки, с които якудза покриват цялото си тяло като отличителен белег и свидетелство за стоицизма на боеца-якудза.

Парадоксално е, но действията на групировката почти винаги се извършват пред очите на обществеността. Якудза имат официални офиси, визитни картички, а някои дори се регистрират в полицията. От години организацията действа и далеч извън границите на Япония.

Те не се смятат за престъпници, а за пазители на обществения ред и традиционните японски ценности. Якудза се вклчиха като доброволци в спасителните работи и възстановяването на щетите след земетресението в Кобе през 1995 г. и цунамито през 2011 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: