Двудневна операция на полицията вкара в ареста 24 члена на Коза Ностра

Двудневна операция на полицията вкара в ареста 24 члена на Коза Ностра Снимка: palermo.meridionews.it

Обвиненията са за участие в престъпни мафиотски групировки и тежки случаи на изнудване

Последните два дни не донесоха късмет на сицилианските мафиоти от Коза Ностра. Антимафиотска операция, наречена Bivio 2, удари тежко известни мафиотски фамилии. При данни за над 50 случая на изнудване, но без подадени жалби, карабинерите предприеха бързи, добре подготвени действия. В координация с Областната дирекция за борба с мафията, органите на правосъдието и прокуратурата, полицията на Палермо осъществи двудневна резултатна блиц атака, за да обезглави мафиотските сдружения. 

Разследването се завъртя около фигурата на мафиотския бос Джулио Капоримо, който от момента на освобождаването си през май 2019 г. е предприел всички необходими стъпки, за да се изкачи до позицията си, разгръщайки мащабна, перманентна практика за изнудване. По преценка на полицията действията му са довели до нов тип динамика на престъпността в района. Капоримо е успял да консолидира и прегрупира престъпните елементи, въпреки многобройните операции, предприемани срещу него в последните години.

„Аз съм Коза Ностра“ - тази фраза, която никой в Палермо не би желал да чуе, е „запазената марка” на Капоримо и изпълнителите му.

Разследването хвърли светлина върху редица престъпления, извършени от арестуваните, включително самия Капоримо и сина му, след като „бизнесът” на мафиотския клан навлязъл и в сектора на онлайн залаганията. 

Установени са 11 успешни случая на изнудване и два неуспешни опита, като само две от жертвите са докладвали за претърпения натиск, но... без да подадат жалби. 

Карабинерите са разкрили редица заплахи срещу граждани и търговци в района, често извършвани чрез палежи. Кланът е реализирал печалби и благодарение на така наречената практика „Върнати коне“ – откупи, които мафиотите събират, за да върнат откраднати превозни средства. 

Разследването продължава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: