Система за разпознаване на лица ще помага на полицията във Великобритания

Система за разпознаване на лица ще помага на полицията във Великобритания

Полицията в Обединеното кралство ще може да проверява всеки с помощта на система за разпознаване на лица

Правителството на Обединеното Кралство ще упълномощи полицията да провежда търсене на хора чрез разпознаване на лица в база данни, съдържаща изображения на 50 милиона притежатели на шофьорски книжки във Великобритания.

За това съобщава The Guardian.

Тази стъпка, описана в една точка от законопроекта, позволява на полицията да търси съвпадения в записите на шофьорските книжки, когато се опитва да идентифицира самоличността по изображения, заснети от охранителни камери или публикувани в социалните медии. 

Защитниците на неприкосновеността на личния живот обаче твърдят, че подобно разширяване на правомощията представлява значителна заплаха за правата на личността, което поражда опасения относно неприкосновеността на личния живот, свободата на изразяване на мнения, недискриминацията, свободата на събранията и асоциирането.

В законопроекта и обяснителните бележки към него няма ясна индикация за промяна в законодателството, което предизвика критики от страна на учените, които твърдят, че правителството тихо насърчава разширяването на правомощията за наблюдение без достатъчен обществен контрол. 

След като влезе в сила, законът задължава министъра на вътрешните работи да разработи "правила за предоставяне на информация за водачите" за извършване на такива претърсвания, при това само чрез съгласуване с полицейските органи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: