Арестуваха най-издирвания мафиотски бос в Италия

Арестуваха най-издирвания мафиотски бос в Италия Снимка: walesonline.co.uk

След 30 години укриване, Матео Месина Денаро е задържан днес в Палермо

Според италиански и световни медии, соченият за бос на Коза Ностра е задържан от карабинерите в частна клиника в сицилианската столица малко преди 10:00 днес. Той се смята за наследник на големите мафиотски имена в Коза Ностра, като Тото Риина и Бернардо Провенцано, които завършиха живота си в затвора през 2016 и 2017 г., припомня ВВС.

Денаро е осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства, в т.ч. гибелта на прокурорите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г., смъртоносните бомбени атаки през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим и отвличането, изтезанията и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел.

„Това е голяма победа за държавата“, каза в изявление за медиите премиерът на Италия Джорджа Мелони.

"С голяма емоция благодаря на жените и мъжете в държавата, които никога не се отказаха, потвърждавайки правилото, че рано или късно и най-големите престъпници ще бъдат арестувани. Този велик ден за Италия е и предупреждение към мафията, че институциите и нашите герои в униформи никога не се предават“, написа в Twitter италианският вицепремиер Матео Салвини.

Денаро отдавна е начело в списъка на най-търсените престъпници в Италия, но най-актуалната му снимка датира от 90-те години на миналия век. Роден е през 1962 г. в Трапани, Сицилия. 

Италианските медии отбелязват, че активните усилия на италианската полиция през последните 20 години вече дава плодове. През новото хилядолетие арести изправиха пред правосъдието редица мафиотски босове, а имуществото им беше иззето, включително от хора от близкото им обкръжение. Въпреки това, в Сицилия например, Коза Ностра все още има  мащабните си мрежи, на които босовете в нелегалност могат да разчитат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: