Девет милиона жилища в Япония пустеят

Девет милиона жилища в Япония пустеят Снимка: asahi.com

Цифрата представлява 14% от жилищния фонд на страната

Според статистиката за 2022 г. населението на Япония е 125.4 милиона души, което е спад с повече от 800 000 в сравнение с 2021 г., пише CNN. Раждаемостта пада за осма поредна година, а само преди седмица японското инистерство на вътрешните работи и комуникациите обяви, че броят на децата под 15 години намалява за 43-та поредна година.

Японското население застарява застрашително и едно от последствията са изоставените жилища, често предавани по наследсво, но останали без наследници или без надлежни документи, за да могат да се продават, ремонтират и обживяват. Проблемът е придобил такива размери, че за празните жилища вече има отделна дума в японския език – „акия”.

Терминът, употребяван първоначално за изоставени къщи в селските райони, вече се чува често и в големи градове като Токио и Киото, където необитаваните жилища вече са повече, отколкото в провинциална Япония,.

Изоставени по една или друга причина, тези жилища не се поддържат и бавно се рушат. Това проваля опитите на правителството „да подмлади” запустяващите населени места, въпреки многобройните програми и инициативи да се привлекат млади хора с предимствата на живота в провинцията. Друг проблем е, че изоставените жилища се превръщат в риск за спасителите по време на природни бедствия като земетресения и цунами, които често се случват в Япония. 

За известно време ситуацията се съживи, след прилива на чужденци, които купуваха евтино изоставените провинциални къщи, за да ги превърнат в места за гости, но това не е толкова лесно заради огромните административни изисквания, особено трудни за хора, които не владеят японски в детайли..

Всичко това означава, че празните жилища ще останат задълбочаващ се проблем – много повече, отколкото например в САЩ или Европа, където също се развиват подобни процеси. Но докато за американците или европейците покупката на старо жилище с история и възстановяването му е привлекателна перспекива, съживена особено след пандемията, когато хората започнаха да ценят повече спокойния живот извън големите градове, японците традиционно предпочитат да живеят в нови жилища, въпреки значително по-високата им цена.

Все пак правителството на Япония е започнало програма, която използва изкуствен интелект, за да прогнозира ройоните, застрашени от запустяване и да предприеме своевременно инициаиви за поддържането, обновяването и обживяването им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: