Задава ли се ново военно огнище на Корейския полуостров?

Задава ли се ново военно огнище на Корейския полуостров? Снимка: france24.com

В реч пред Върховното народно събрание Ким Чен Ун нарече Южна Корея „враг № 1” и обяви „обединението с Юга” за невъзможно

Севернокорейският лидер каза още, че ще промени конституцията, за да впише Южна Корея като „основен и неизменен враг” и разчита на тази промяна, „за да образова" севернокорейците по въпроса, пише ВВС. Севернокорейският лидер подаде и терминологията при евентуална война на Корейския полуостров, което конституцията трябва да отрази като „окупиране“, „повторно завладяване“ и „включване“ на Юга в територията на Северна Корея.

„Светът не иска война, но ние нямаме намерение да я избегнем", казва Ким Чен Ун според KCNA, обявявайки "нова позиция" към отношенията север-юг, включително разпускането на всички организации, работещи по обединението.

Говорейки пред своя кабинет във вторник, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза, че ако Северът извърши провокация, Югът „ще отмъсти многократно по-силно“, посочвайки „огромните способности за отговор“ на южнокорейската армия.

Коментарите му идват на фона на значително отслабените отношенията на Корейския полуостров през последните месеци. През ноември Северна Корея прекрати изцяло петгодишното военно споразумение с Юга, насочено към намаляване на военното напрежение. Пхенян се закани да оттегли всички мерки, "за предотвратяване на военни конфликти във всички сфери, включително земя, море и въздух", а Ким Чен Ун заплаши Юга с ядрена атака и призова страната си да трупа военен арсенал. 

Оттогава риториката и провокативните действия от Севера само ескалират, включително след изстреляните ракети през последните седмици и ученията с бойна стрелба близо до южнокорейска територия.

Двете Кореи са разделени след края на Корейската война през 1953 г. и тъй като не са подписали мирен договор, технически все още са във война, припомня ВВС. В доклад на американски експерти по процесите на Корейския полуостров се казва, че ситуацията е „по-опасна от всякога”,включително от началото на Корейската война през 1950 г. 

Според анализаторите, Ким Чен Ун вероятно е взел стратегическо решение да започне война и призивите му за подготовката ѝ не са „типичните провокации и самохвалство” от страна на севернокорейския лидер. Междувременно външният министър на Северна Корея е в Русия, където се очаква руският президент да го приеме – втора консултация след срещата на Ким Чен Ун с Владимир Путин миналия септември в Русия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: