В Южна Корея вече няма да отглеждат кучета за месо

В Южна Корея вече няма да отглеждат кучета за месо Снимка: pixabay.com

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде одобрен от южнокорейския парламент

Парламентарната комисия по законодателство и съдебна система на Южна Корея прие законопроект, който забранява клането на кучета и разпространението на кучешко месо, съобщава Yonhap. За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде одобрен от южнокорейския парламент.

Документът напълно забранява отглеждането или клането на кучета за храна, както и разпространението и продажбата на кучешко месо. Според законопроекта тези, които отглеждат кучета за месо, могат да бъдат осъдени на до две години затвор или глоба до 20 милиона корейски вона (15 хиляди долара). Тези, които разфасоват кучета за месо, са изправени пред лишаване от свобода до три години или глоба до 30 милиона вона (22,8 хиляди долара).

Ако законопроектът бъде приет, наказания ще бъдат налагани само след тригодишен гратисен период. През това време фермите за кучешко месо, дистрибуторите и ресторантите ще трябва да се регистрират в регионалните органи на властта. Местните власти ще предоставят мерки за подкрепа на бизнеса, който ще затваря такива предприятия.

По данни на южнокорейските власти през 2023 г. в цялата страна са функционирали около 1150 ферми за отглеждане на кучета за месо. В същото време, както съобщава Korea Herald, позовавайки се на социологически проучвания, 93,4% от южнокорейците са против употребата на кучешко месо за храна. През миналата година този показател е бил 88,6%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: