Новата зависимост на Германия: Русия намери продукт, от който се нуждаят германците

Новата зависимост на Германия: Русия намери продукт, от който се нуждаят германците Снимка: pixabay.com

Berliner Zeitung: Русия увеличава вноса на продукти и торове в страните от ЕС

Санкциите на Запада не засегнаха хранителните продукти и торовете и Русия напълно се възползва от този шанс: тя увеличава износа на разрешена продукция за страните от ЕС, пише BerlinerZeitung.

След като Германия преодоля газовата зависимост от Русия, тя се сдоби с друга. Производството на химикали, включително  и на химически торове, стана твърде скъпо поради нарастващите цени на електроенергията. Ето защо Берлин започна да ги внася от Русия.

В Германия аграрният сезон приключи наскоро и се появиха данни от Федералната статистическа служба на страната (Destatis), които сочат, че закупуването на важните за земеделските производители азотни торове от Русия се е увеличило с 334% до 167 хиляди тона в края на август.

В началото на сезона - през юни 2023 г., обемът на покупките е само 38 500 тона. Делът на Русия в общия внос на азотни торове в Германия се е увеличил от 5,6 на почти 18 % само за една година. Обемът на вноса на карбамид е нараснал с 304% през първата половина на 2023 г., в сравнение със същия период на миналата година. Вярно е, че и цената също е спаднала: германските компании преди са платили 360 евро на тон вместо 536 евро преди година.

Газът и енергията съставляват 80-90 % от производствените разходи за минерални торове. И сега в Германия се задават въпросите: след като са успели да намалят покупките на руски газ, ще могат ли да се откажат и от руските торове. В страната нивото на производство на торове е спаднало неимоверно: ако през юли 2021 г. - юни 2022 г. германските производители са давали 37 % от общото потребление на азотни торове, то през последната година техният дял е спаднал до 5 %. Тоест 95 процента от всички азотни торове в момента Германия купува от чужбина, главно от Белгия и Холандия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: