Закуска за шампиони на умствения труд

Закуска за шампиони на умствения труд Снимка: egypttoday.com

Никой не се е родил с продуктивно мислене - ние го възпитаваме, като сами се учим да задействаме пълните възможности на организма и мозъка си.

Храната е важен фактор в процеса, така че една закуска за шампиони бързо ще раздвижи и ума, и тялото ви, ще ви вкара в трудов ритъм, дори да не сте си отспали или просто да сте станали с „другия” крак, съветва сайтът regionalneurological.com. Подходящите за умствена работа продукти подобряват настроението и паметта, позволяват по-добра концентрация, повишават чувството за оценка и улесняват избора на по-добри решения. И това не са някакви редки чудодейни храни – просто трябва да ги знаем.

Яйцата с право могат да се нарекат гориво за мозъка, още повече, че го зареждат с енергия за целия ден. Рибата, особено червените риби, са природен енергетик за ума и освен това е съвсем просто да си направите сандвич с пушена сьомга например, но става и с риба тон, сардини, херинга или скумрия. Не пропускайте да гарнирате с авокадо.

Зеленият чай разбужда мозъка не по-зле от кафето, което разбира се, е незаменимо. Но като втора закуска чаят е чудесен, тъй като едновременно ободрява и понижава степента на безпокойство, което помага  на концентрацията и паметта. Горещият шоколад също ободрява мозъка, но действа най-добре 2 – 3 часа, след като го изпиете. 

Ако сте фенове на кафявото лакомство, може да се подкрепите с две-три късчета черен шоколад по време на работа (като втора закуска). Придружете го с шепа бадеми или други ядки, които ще активират мозъка ви с високото си съдържание на витамин Е. Прибавете и шепа боровинки.

Може да ви разочарова, но една от най-добрите храни за мозъка е червеното цвекло, така че не го пренебрегвайте. Този кореноплод забавя стареенето на „малките сиви клетки” и подобрява притока на кръв към тях, така че като сок или като салата червеното цвекло действа невероятно положително и на паметта, и на концентрацията. 

Броколито е друг добър за мозъка зеленчук, който също рядко е сред любимите, но е особено полезен за деца и бременни работещи дами. Ако и двата зеленчука не са ви вкусни, можете да ги замените, или да ги редувате с плод или зеленчук от подобен цвят – например, цвеклото с домати, моркови, червен грейпфрут или малини, броколито – със зеленолистни зеленчуци като спанак, маруля или кейл. 

Ако започнете деня с изредените продукти, ще направите добър избор за мозъка си, без да пропускате и друго качество на шампионската закуска – тя засища достатъчно добре, за да не се разсейвате с мисли за ядене, докато работите. 

Друго важно за умствената ви кондиция? Събуждайте се без будилник – ще го постигнете, ако всеки ден си лягате по едно и също време. Преди да станете – поразкършете се добре в леглото. Би било чудесно, ако някой ви направи кратък масаж. Пийте чаша вода, вземете негорещ душ и започвайте със закуската. 

Но не се увличайте! Не е нужно всички изредени продукти да присъстват ежедневно в закуската ви. Ако един ден си приговите яйца, оставете рибата за следващия. Яжте с мярка! За героите на умствения труд особено силно важи китайското правило да ставате от масата преди да сте се нахранили до насита. Ако сандвичът с риба ви се услади толкова, че изядете пет, няма рязко да поумнеете, по-скоро – отново ще ви се приспи. А ако предложеното меню означава напълно да си промените хранителните навици – все пак, посъветвайте се с вашия личен лекар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: