Нелегална търговия с опасни химикали трови хората по света

Нелегална търговия с опасни химикали трови хората по света Снимка: sdg.iisd.org

Според учени, много от здравословните проблеми на съвремменния свят, включително драстичният спад на плодовидостта през последните 50 години, са свързани с широката употреба на вредни химически вещества

Съвместно изследване на учени от Швейцария и Китай установи, че поне половината от химикалите, обект на международната Ротердамска конвенция, ограничаваща употребата им, преминават незаконно, но успешно границите на държавите по света. 

„Тази широко разпространена незаконна търговия е много обезпокоителна, защото подкопава глобалните усилия да защитим и нас самите, и околната среда от опасни химикали“, каза пред swissinfo.ch Жанюн Уанг, водещият учен на изследването, проведено от EMPA, швейцарските федерални лаборатории за изпитания и изследване на материали.

Проучването, публикувано в понеделник в сп. Nature Sustainability, разглежда търговията с 46 от 54-те химикала, обект на Ротердамската конвенция, подписана през 1998 г., която гарантира безопасното движение през границите на вредни химикали като живак, азбест, вещества от производството на пластмасата, металодобива, дърводобива и други индустрии, както и различни пестициди. 

Документът разрешава търговията с тези химикали, само ако се спази Процедурата за информирано съгласие (PIC), т.е., страната вносител да е дала съгласието си за вноса им. Мярката има за цел да предотврати неконтролирания внос на токсични химикали от страни, които нямат инфраструктура за безопасната обработка и надеждното транспортиране на опасните вещества.

Според изследването, в периода 2004 – 2019 г. по света са изтъргувани около 64,5 милиона тона от 46 опасни химикала, като 27,5 милиона тона от тях са били внесени незаконно в страни, които са отказали подобен внос. Оценката всъщност е ограничена, тъй като не включва огромен пазар като САЩ, които не са ратифицирали Ротердамската конвенция.

We have a Right to Know! The Rotterdam Convention must be modernised to  protect human health and the environment – Pesticide Action Network Asia  Pacific
Снимка - panap.net

Учените са обезпокоени и от високия обем на търговия с определени химикали – независимо законна или незаконна. Така например, около 85% от опасния химически пазар заема химикалът етилен дихлорид, канцерогенен разтворител, който се използва в производството на поливинилхлорид, широко известен като  PVC - гъвкава пластмаса, използвана в производството на огромен спектър продукти - от дренажни тръби до медицински устройства. 

На второ място с 6,3 милиона тона е токсичният етилен диоксид - дезинфектант и пестицид. Проучването установи и търговия със строго ограничени и дори забранени от десетилетия вещества, включително по-стари токсични пестициди.

Според учените, причините за високия обем на опасната търговия са няколко, включително недостатъчни контролни ресурси, особено в развиващите се страни, както и неясното разделение на отговорностите между министерствата на околната среда и митническите власти. България се присъедини към Ротердамската конвенция през 2004 г. 

През май 2023 г., под натиска на глобална коалиция от повече от 40 синдиката и организации на гражданското общество, Швейцария, Австралия и още 12 държави инициираха изменение на конвенцията, което да преразгледа списъка и основно – да попречи на страните и индустриите да блокират включването на нови опасни химикали в списъка. Експертите на ООН подкрепиха предложението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: