Какво се случва, когато се откажем напълно от солта?

Какво се случва, когато се откажем напълно от солта? Снимка: https://pixabay.com/

Солта, наричана още натриев хлорид, е минерал, който играе важна роля в поддържането на баланса на течностите, мускулната функция и предаването на нервните импулси в човешкия организъм

През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на приема на сол за подобряване на цялостното здраве. Но какво се случва, ако напълно премахнете солта от диетата си за 30 дни?

Излишната сол в диетата се отразява негативно на здравето

Твърде много сол в диетата е свързано със здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, според Харвардското училище по обществено здраве T.H. Chan.

Излишната сол в диетата също може да доведе до загуба на калций, което може да повлияе отрицателно на здравето на костите. Повечето американци консумират най-малко 1,5 чаени лъжички сол на ден, което е приблизително 3400 mg натрий - много повече, отколкото тялото ни се нуждае.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) препоръчва на възрастните да ограничат приема на натрий до 2300 mg на ден - около 1 чаена лъжичка готварска сол.

Сотирия Еверет, регистриран диетолог и клиничен асистент по семейна, популационна и превантивна медицина в отдела по хранене в Stony Brook Medical Center, каза пред The ??Epoch Times, че докато излишъкът от натрий е свързан с развитието на хипертония, рискът е по-висок при тези които имат други рискови фактори.

    „За съжаление, много хора имат едно или повече медицински състояния, които са свързани с развитието на високо кръвно налягане“, каза Еверет.

Значителен брой американци живеят с тези заболявания.

Повече от 30% от населението на САЩ е с наднормено тегло, около 11% имат диабет, а приблизително един на всеки трима възрастни има метаболитен синдром.

    „Така че е важно да сме наясно с въздействието на натрия, тъй като ограничаването му може да бъде стъпка към предотвратяване на високо кръвно налягане“, добави тя.

Еверет съветва хората с повишен риск или тези, които се лекуват от високо кръвно налягане, да се стремят към 1,5 милиграма натрий на ден.

Какво се случва, когато се откажем напълно от солта?

Също така е важно да се отбележи, че консумацията на твърде малко сол или пълното й премахване от вашата диета не се препоръчва, тъй като тялото се нуждае от определено количество натрий, за да функционира правилно.

Освен това много преработени храни са с високо съдържание на натрий, така че дори да се опитате да премахнете солта от диетата си, това ще изисква значителни промени в хранителните навици на повечето хора.

Но какво се случва, ако напълно премахнете солта от диетата си?

Първото нещо, което ще се случи, е полза за здравето: Значителното намаляване на приема на натрий може да доведе до по-малко задържане на течности и подуване на корема, тъй като излишъкът от натрий в тялото може да доведе до задържане на вода.

Пълното премахване на солта от диетата обаче е изпълнено с много сериозни последици за нашето здраве. Когато д-р Робърт А. Макканс се опита да елиминира солта от диетите на млади доброволци, бяха необходими само 10 дни, докато субектите с дефицит на сол започнаха да страдат от гърчове, задух, анорексия и гадене.

1. Хипонатриемия

Натрият е важен електролит, който помага за регулиране на мускулната и нервната функция. Без достатъчно натрий тялото може да изпита мускулна слабост, крампи и дори гърчове. Това състояние се нарича хипонатриемия.

Тежката хипонатриемия може да причини гърчове, кома и дори смърт при възрастни хора. Всеки електролитен дисбаланс (твърде много или твърде малко) може да доведе до сериозни сърдечни усложнения като внезапен сърдечен арест.

2. Йоден дефицит

Друга потенциална последица от липсата на сол е намаляването на количеството йод, което тялото ви получава.  

Йодът е минерал, който е важен за функцията на щитовидната жлеза и често се добавя към солта като хранителна добавка. Без достатъчно йод щитовидната жлеза не може да функционира правилно, което може да доведе до различни здравословни проблеми.

Въпреки че по света са предложени универсални програми за йодиране на сол, в момента само около 71 процента от световното население ги използва. Хората в много части на света все още не получават достатъчно йод в диетата си и недостигът остава проблем за общественото здраве.

3. Повишена инсулинова резистентност

Премахването на солта от вашата диета може също да доведе до повишена инсулинова резистентност, което води до високи нива на кръвната захар и се свързва с диабет тип 2. Проучване, публикувано в списание Metabolism, заключава, че консумацията на твърде малко сол е свързана с повишена инсулинова резистентност, което влияе върху развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Най-добрият подход е да поддържате приема на сол на ниво, което ви поддържа здрави, но избягва последствията от твърде много или твърде малко сол.

Поддържайте приема на сол на здравословно ниво

Един от най-добрите начини да поддържате приема на натрий на здравословно ниво е да избягвате да ядете твърде много преработени или пакетирани храни, които често съдържат сол като консервант. Според FDA повече от 70% от натрия в диетата ни идва от преработени храни, а не от готварска сол, добавена към храните, когато се готвят или консумират.

    „Хората, които често ядат преработени храни, трябва да ги намалят и да ядат повече домашно приготвени храни“, съветва Еверет.

    „Хората също трябва да преминат от солени храни към храни без добавена сол, като например сурови ядки вместо осолени, несолени гевреци и консервирани зеленчуци без добавена сол.“

Въпреки това, ако ядете консервирани зеленчуци или боб със сол, тя препоръчва да ги изплакнете с вода, за да се отървете от част от натрия.

Много конвенционални сирена, купени от магазина за сосове и преработени меса също са с високо съдържание на натрий. Такива храни не трябва да се ядат често, а порциите трябва да се следят.

    „Вместо закуски с високо съдържание на сол, яжте плодове, които често са с високо съдържание на калий и могат да притъпят ефекта на натрия върху кръвното налягане“, съветва Еверет.

Намаляването на приема на сол може да е от полза за някои хора, но е важно да го правите по балансиран начин, за да сте сигурни, че вашият организъм получава основните хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: