Сингапур осъди китайски богаташи за пране на мръсни пари

Сингапур осъди китайски богаташи за пране на мръсни пари Снимка: mothership.sg

Сингапурският съд започна са произнася присъди по сензационно дело срещу 10 китайски граждани, обвинени в пране на $ 2,2 милиарда, спечелени от престъпни дейности в чужбина.

В скандала бяха замесени множество банки, брокери на имоти, търговци на благородни метали и топ голф клубове, припомня ВВС. Разследването доведе до мащабни полицейски акции в някои от най-богатите квартали, където полицията конфискува милиарди в брой и активи на не по-малка стойност. 

По-рано този месец двама от обвинените влязоха в затвора, където ще лежат малко повече от една година, след което ще бъдат депортирани и ще им бъде забранено да се връщат в Сингапур. Другите осем китайски богаташи все още чакат решението на съда.

Мащабът на конфискациите  разтърси жителите на Сингапур, след като стана ясно, че от въпросните десет души са конфускивани 152 имота, 62 скъпи превозни средства, рафтове с луксозни чанти и часовници, стотици бижута и хиляди бутилки скъп алкохол.

Дори стигайки до разрешаването си, най-големият досега случай с пране на пари в Сингапур повдига неизбежния въпрос защо луксозният начин на живот не е привлякъл вниманието на сингапурските власти, въпреки че някои от обвинените са ползвали множество паспорти от Камбоджа, Вануату, Кипър и Доминика, живели в Сингапур години наред, и парите им са били обслужвани от местните банки – без да стане ясно, че са спечелени от незаконни практики като онлайн-хазарт. 

Въпросът има и друго измерение – дали действително тези хора не са били забелязани, или властите съзнателно са си затваряли очите, „пропускайки” да се запитат откъде идват всички тези пари. В резултат на общественото недоволство около случая, много местни и международни банки в Сингапур затегнаха правилата си, особено за клиенти с по няколко паспорта. 

Все пак властите в Сингапур изтъкват, че реакцията им показва готовността на страната да се изправи срещу супер-богатите и да избегне славата на дестинация за пране на неправомерно придобити печалби. Опасенията не са неоснователни.

През 2022 г. в Сингапур са влезли чуждестранни активи на стойност 435 милиарда сингапурски долара - почти двойно повече от цифрата за 2017 г. Според доклад на консултантския гигант KPMG, повече от половината компании в Азия, които управляват частни богатства, са съсредоточени в Сингапур и изглежда някои от тези офиси са обслужвали част от обвиняемите.

През последните години в страната навлизат все повече китайски пари, като на произхода им и на досиетата на китайските богаташи поне досега се гледаше по-свободно. Има данни, че един от десетте обвинени по случая се издирва в Китай от 2017 г. за участието му в незаконна схема за онлайн хазарт, заради което просто се е скрил в на „безопасно място” в Сингапур.

В желанието си да съчетае прозрачното си и добро управление с менажирането на огромни чуждестранни богатства, Сингапур все повече се смята за „азиатската Швейцария”, предлагайки ниски данъци и банкова тайна. Това обаче върви с риска от навлизането на големи потоци мръсни пари и превръщането на Сингапур в убежище за собствениците на капитали с неясен произход. 

Решениего на сингапурския съд по делото срещу десетимата съмнителни китайски милионери е добър знак за готовността на властите да опазят Сингапур от подобна съдба и да въведат далеч по-задълбочени проверки на произхода на средствата, които страната се ангажира да управлява

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: