Danske Bank трябва да плати в САЩ 413 милиона долара по дело за пране на пари

Danske Bank трябва да плати в САЩ 413 милиона долара по дело за пране на пари Снимка: https://pixabay.com/

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения за измама срещу Danske Bank, най-голямата банка в Дания, във връзка със случаи на пране на пари в нейния естонски клон

За да уреди тези искове, банката ще трябва да плати 413 милиона долара.

„Danske Bank, когато купува естонския бизнес през 2007 г., е знаела или е трябвало да знае, че значителна част от нейните клиенти са участвали в транзакции, за които е много вероятно да бъдат пране на пари и че нейните вътрешни процедури за управление на риска са били недостатъчни, за да предотвратят такава дейност“, считат в SEC.

Регулаторът твърди, че между 2009 г. и 2016 г. високорискови неестонски клиенти са използвали услугите на Danske Bank, за да извършват подозрителни транзакции за милиарди долари в САЩ и други страни. Тези клиенти, според SEC, са осигурили 99% от печалбите на естонското подразделение на Danske Bank.

Датската банка е знаела за тези транзакции, но е направила неверни изявления в публичните регистри и е скрила информация, твърдейки, че отговаря на всички регулаторни изисквания, се казва в изявление на SEC.

Общо Danske Bank ще плати повече от 2 милиарда долара за уреждане на искове от властите в САЩ и Дания.

Разследването на предполагаеми случаи на пране на пари чрез естонския клон на Danske Bank започна през 2018 г. в САЩ, Естония и други европейски страни. Беше съобщено, че през клона през 2007-2015 г. са преминали 201 милиарда евро, чийто произход повдига въпроси. SEC започна своето разследване в началото на 2019 г.

Скандалът доведе до оставката на шефа на датската банка Томас Борген. Danske Bank реши да се оттегли от Естония, други балтийски страни и Русия.

Шефът на естонския клон на банката Айвар Рехе се самоуби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: