Руската православна църква вече спокойно може да пере пари

Руската православна църква вече спокойно може да пере пари Снимка: orthochristian.com

Миналата седмица руската държавна дума прие на второ четене законопроект, който освобождава руското духовенство от законовите изисквания за борба с прането на пари.

Според документа, изготвен от правителството още през 2020 г. и преминал на първо четене през 2021 г., религиозните организации вече не са в списъка на лицата, подчинени на разпоредбите в Закон 115-FZ („За противодействие на легализирането (прането) на приходи от престъпления и финансиране на тероризъм“).

В обяснителна записка към закона, се посочва и причината - рискът религиозни организации да перат пари се оценява като „нисък”, отбелязва The Moscow Times.

В същото време религиозните бизнес организации се освобождават от задължението да предоставят информация за юридическите лица, на които са собственици, като право да изискват такава информация получават банките и „Росфинмониторинг”. От тази привилегия ще се възползват компании, които произвеждат или продават религиозни предмети и религиозна литература, но само ако са основани от религиозна организация. 

В случай на подозрителна дейност и съмнения за злоупотреби банките могат и трябва да блокират сметките на заподозрените бизнес-структури, докато не получат удовлетворително обяснение

Според Министерството на правосъдието в момента в Русия са регистрирани повече от 30 000 религиозни организации, като под контрола на Руската православна църква са 80% от тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: