Президентът на Аржентина отказа страната му да се присъедини към БРИКС

Президентът на Аржентина отказа страната му да се присъедини към БРИКС Снимка: cryptoslate.com

Хавиер Милей, който заяви, че ще либерализира икономиката на Аржентина и ще я върне в релси, е изпратил отказа си с официални писма до руския президент Владимир Путин и китайския Си Дзинпин

За избора си да отхвърли поканата за членство в икономическия съюз между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, Милей е информирал вчера и южноафриканския президент Сирил Рамафоса, бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди, съобщи Infobae.

Според източник от телевизионния канал TN, в писмата и съобщенията си аржентинският лидер споделя преценката си, че не смята за подходящо обвързването на страната му с БРИКС.

Междувременно La Nacion съобщи, че Милей активно предизвиква Националния конгрес и може да упражни влияние върху законодателната власт като провежда референдуми с глвасуване по политически предложения.

По повод значителната икономическа реформа, представена от кабинета му по-рано този месец, Милей казва пред La Nacion: „Ако Конгресът я отхвърли, ще предложа плебисцит и ще ги помоля да изяснят защо се противопоставят на волята на народа“.

В аржентинското законодателство има разпоредби както за обвързващи, така и за необвързващи референдуми, наричани „обществени консултации“. Обвързващ с резултата си референдум може да инициира само Националният конгрес. Изпълнителната власт е в правото си да организира необвързващи референдуми, но ако гласуваното предложение спечели, парламентът е длъжен да го разгледа. 

Хавиер Майли стъпи на президентския пост с 56% от гласовете на избирателите – нечуван резултат за нито един президент на Аржентина в историята ѝ. 

Наричайки се либертарианец и анархо-капиталист, Милей влезе на страниците на световните медии с прозвището El Loco (лудия). Но анализатори отбелязват, че от деня на изборите на 19 ноември, до деня на встъпването му в длъжност на 10 декември, т.е., за по-малко от месец,  Хавиер Милей се е превърнал от бунтар в умерен и прагматичен политик.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: