Аржентина иска сътрудничество с НАТО като глобален партньор

Аржентина иска сътрудничество с НАТО като глобален партньор Снимка: mappr.co

Южноамериканската държава подаде молба до Алианса да получи този статут

Аржентинският министър на отбраната Луис Петри вече се срещна с предсавители на ръководния състав на НАТО и написа в профила си в Х/Twitter: „Ще продължим да работим за възстановяване на връзките, които ще ни позволят да модернизираме и обучим нашите въоръжени сили по стандартите на НАТО“.

В момента статут на глобален партньор на НАТО имат Австралия, Колумбия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия и Пакистан. Доскоро и Афганистан имаше този статут, но сега партньорството с него е спряно. 

Статутът на глобален партньор на НАТО предполага сътрудничество с Алианса в рамките на индивидуален план по въпроси като киберсигурността, борбата с тероризма, преодоляване на последствията от бедствия и др.

По-рано президентът на Аржентина Хавиер Майли отказа страната му да се присъедини към БРИКС – ход, който неговият предшественик, бишият президент Алберто Фернандес вече беше обявил. 

Първият дипломат на Аржентина Диана Мондино приветства решението като „идеологическо и практично” и каза, че страната ще си сътрудничи с "либералните демокрации", включително Съединените щати, Канада, Европейския съюз и Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: