Руското МВнР опроверга информацията за отказа на банката на БРИКС от руските проекти

Руското МВнР опроверга информацията за отказа на банката на БРИКС от руските проекти Снимка: БНР

Рябков: Банката на БРИКС не се е отказвала от финансиране на руски проекти

Новата банка за развитие на БРИКС не се отказва от финансирането на руски проекти, имаше известни трудности заради прокарваната линията на Запада, съобщи по време на пресконференция в медийната група "Россия сегодня" заместник-министърът на външните работи на РФ и представител на РФ в БРИКС Сергей Рябков.

"Отказът на Новата банка за развитие от финансиране на проекти в Русия не се случи: възникнаха трудности при реализирането на някои аспекти поради санкционния натиск на западна, враждебна към нас група", каза той и добави, че " с идването начело на Новата банка за развитие на Дилма Русеф, бивш президент на Федеративна република Бразилия, ние виждаме желание на ръководството на този финансов алианс да намери креативни начини за решаването на този проблем".

Според Рябков Русия продължава да "изчиства " някои моменти, които трябва да бъдат преодолени за взаимодействие с Новата банка за развитие.

"Продължаваме да изчистваме, така да се каже, някои моменти, които трябва да бъдат преодолени, за възобновяването на работата, за взаимодействие с банката на пълноформатна, устойчива основа, но нищо драматично, подчертавам, не се е случило в тази сфера", каза дипломатът.

Той отбеляза също, че страните от БРИКС продължават консултациите за формирането на независими от Запада платежни инструменти.

Основната задача на Новата банка за развитие е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в страните-членки на БРИКС и в развиващите се страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: