Предновогодишно: новият аржентински президент ще уволни хиляди държавни служители

Предновогодишно: новият аржентински президент ще уволни хиляди държавни служители Снимка: 24newsbulletin.com

По данни на Infocielo, администрацията на Хавиер Майли подготвя проектоуказ, който предлага мярката като начин за намаляване на държавните разходи

Според източници на изданието, става дума за съкръщаването на около 7000 служители, чиито трудови договори няма да бъдат подновени. В проектауказа се посочва, че компетентните органи трябва да „извършат цялостно проучване на персонала, работещ по договори, сключени от 1 януари 2023 г., за да се прецени дали преназначението на даден служител е необходимо“.

Постановлението няма да се отнася за служители, чиято работа в държавните агенции се оценява от ръководствата им като „крайно необходима” за функционирането на съответната държавна структура. Няма да бъдат засегнати и служителите, които са получили работа въз основа на квоти и специални мерки за социална защита.

По-рано министърът на икономиката на Аржентина Луис Капуто обяви обезценяване на песото от 400 песо за $ 1 на 800 песо за $ 1. В бъдеще Аржентинската централна банка планира да девалвира националната валута с 2% на месец. Според министъра, това е необходимо, за да се намалят бюджетният дефицит и инфлацията. В изявление Капуто обясни, че в краткосрочен план мерките са болезнени, но необходими, за да се върне аржентинската икономика "в релси".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: