БРИКС се разраства, прекроявайки световната геополитика

БРИКС се разраства, прекроявайки световната геополитика Снимка: moderndiplomacy.eu

От 1 януари 2024 г. към групата ще се присъединят шест големи държави

На годишната среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), състояла се от 22 до 24 август в Йоханесбург, стана ясно, че новите членове на групата ще бъдат Аржентина, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия, Етиопия и Египет, създавайки така да се каже, БРИКС+. Процесът е в центъра на коментарите на световните новинарски аагенции.

Bertiener Zeitung поставя въпроса дали ЕС вижда, че влиянието му се ограничава и директно нарича това развитие „поражение за фон дер Лайен и Борел”. Изданието иронизира западните медии, че докато робуват на „неоколониално мислене” и говорят за „среща на развиващите се пазари”, през тези два дни „ЮАР написа история”. 

С новите страни-членки БРИКС се превръща в глобален съюз на почти половината от световното население и приблизително толкова от световната икономика - развитие, към което силно се стремят Китай и Русия. Но защо всички искат да се присъединят към БРИКС, поставя въпроса Reuters, припомняйки, че в Йоханесбург и други държави проявиха интерес за членство. 

БРИКС е неформален клуб, основан през 2009 г. по инициатива на Русия, като алтернатива на световния ред, доминиран от САЩ и обединения Запад. Освен геополитика, групата цели икономическо сътрудничество, многостранна търговия и засилено развитие. Това мотивира и Алжир, Боливия, Индонезия, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови Габон и Казахстан да обвислят членство в БРИКС, очаквайки предимства като финансиране, засилена търговия, инвестиции и намаляване на зависимостта от американския долар. 

БРИКС не е многостранна глобална организация като ООН, Световната банка или ОПЕК, но явно става сериозен играч при вземането на глобални решения. Но и Западът не спи. Случайно или не, но в последните няколко дни световният петролен пазар установи действието на неофициално споразумение между САЩ и Иран, което разхлаби санкциите срещу ислямската република, разширявайки петролния ѝ износ основно за Индия и Китай. пише Bloomberg, отбелязвайки, че тази стъпка подкопава руския петролен пазар в тези страни.

Месеците тайна дипломация между САЩ и Иран доведоха до смекчаване на отношенията между двете страни, отбелязва и topic.ru, като обяснява по-ниските цени на петрола под $ 85 за барел тази седмица в Лондон именно с петролните доставки от Иран. От друга страна, поддържането на цената на бензина в САЩ под $ 4 за галон е част от политиката на Байдън по пътя му към втори президентски мандат, припомня изданието. 

Така или иначе, „Живеем в нов век и гласът на развиващия се свят трябва да звучи по-силно”, коментира разрастването на БРИКС сайтът moderndiplomacy.eu

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: