В Германия признаха края на господството на Запада над света

В Германия признаха края на господството на Запада над света Снимка: pixabay.com

Berliner Zeitung: Европа не господства над света, а проектите на Запада се отхвърлят

Епохата, когато Европа можеше да доминира над планетата, отдавна е отминала, а стратегическите проекти, пропагандирани от Запада, не се приемат от света, пише политическият наблюдател на немското издание Berliner Zeitung Рамон Шак, коментирайки анонсираното разширяване на икономическата група БРИКС.

Според него това, което Западът предлага под термините "ред, основан на правила" и "ориентирана към ценностите външна политика", се считат за инструменти за поддържане на западната хегемония и следователно се отхвърлят.

Вместо това, представителите на алианса БРИКС призовават за завръщане към международното право, чието действие трябва да се прилага в целия свят, пише авторът.

Вече е известно, че новите членове на групата на БРИКС от 1 януари 2024 г. ще бъдат Аржентина, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия, Етиопия и Египет.

В момента в БРИКС влизат най-големите незападни икономики: Бразилия, Индия, Китай, Русия и ЮАР. Около 20 държави подадоха заявления за присъединяване към алианса. От държавите, които ще се присъединят към блока на БРИКС през новата година, са Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, т.е. трите най-големи износители на енергоносители в света.

Както се отбелязва, скоро в този глобален алианс ще се окаже почти половината от населението на света, в това число и някои от най-бързо развиващите се икономики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: