Какво да очакваме от COP28

Какво да очакваме от COP28 Снимка: alarabiya.net

В четвъртък повече от 190 страни ще започнат в Дубай годишните преговори за климата, в поредния опит за ограничаване на глобалните парникови емисии и предоставяне на подкрепа на най-уязвимите страни

В края на 2023 г., която се очаква да бъде най-горещата на Земята в историята, и с научните предупреждения за предстоящи нови климатични катаклизми, COP28 ще трябва да намери начини да притисне правителствата да постигнат договорените вече климатични цели.

Донякъде иронично, но COP28 ще бъде председателствана от Султан Ал Джабер - главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. След като той открие двуседмичната конференция, страните ще трябва да определят стратегии за ограничиване на глобалните температури до +1,5°C над прединдустриалните нива.

Според Програмата на ООН за околната среда (UNEP), страните трябва да положат значителни усилия за намаляване на парниковите емисии с 42% до 2030 г., както беше посочено на 20 ноември. Това е цената, за да се избегне до тази дата повишение на глобалните температури с 2,5°C до 2,9°C.

Технически доклад, публикуван през септември, показва обаче, че държавите не постигат достатъчен напредък в намаляването на въглеродните емисии и според ООН, „Cop28 трябва да бъде ясна повратна точка. Правителствата трябва не само да се споразумеят какви по-силни действия в областта на климата ще бъдат предприети, но и да покажат как точно ще ги изпълнят“.

Друг проблем е финансовата помощ към страните, озовали се на първа линия пред последствията от климатичните промени. В по-голямата си част това са развиващи се икономики, а докладите на ООН показват, че финансовият поток от развитите страни към развиващите се изостава от определените $ 100 милиарда годишно. 

Фондът за загуби и щети, договорен преди година, който трябваше да компенсира най-бедните и най-уязвимите от климатичните промени, също ще бъде обсъждан в Дубай, след като този месец беше постигнато споразумение за настаняването му в Световната банка.

Особено внимание ще се отдели на финансовата помощ от най-големите държави-замърсители, които ООН също определя за развиващи се, но богати като абсолютен БВП - например Китай и страните от Персийския залив.

Централни въпроси остават и използването и производството на изкопаеми горива, както и правилата за компенсиране на въглеродните емисии. На щателно обсъждане ще бъдат подложени механизми като опазване на горите и засаждането на нови, както и методите, по които се изчислява ефективността им, след като скорошни доклади съобщиха за преувеличени твърдения. С други думи, както популярен слоган предупреждава, „Светът те гледа, COP28!”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: