Опра Уинфри, Рей Далио и Лейди Гага се кълнат в тази медитационна техника

Опра Уинфри, Рей Далио и Лейди Гага се кълнат в тази медитационна техника Снимка: Getty Images

Медитацията ти подсигурява момент, в който да останеш сам със себе си.

Всички, от изпълнителния директор на Twitter и Square Джак Дорси до Бионсе, твърдят, че практиката може да помогне за управление на стреса, да подобри креативността и да засили енергията, но има и специфичен вид медитация: трансцендентална медитация (ТМ).

По време на събитието Vision Your Life In Focus Tour 2020 във Флорида, Лейди Гага и Опра Уинфри говориха за психичното здраве, включително и за споделената им любов към трансценденталната медитация. Гага и Уинфри, както и основателят на Bridgewater Associates - Рей Далио (който приписва голяма част от успеха си на TM), научиха за този вид медитация от учителя Боб Рот, изпълнителен директор на фондацията „David Lynch“.

Трансценденталната медитация е собствена практика, преподавана от сертифицирани преподаватели (четиридневният курс струва между 380 и 960 долара). Като цяло, както обяснява Рот, TM е проста форма на медитация, която изисква да седите по 20 минути два пъти на ден и да повтаряте мантра.

Докато други медитационни практики ви подтикват да наблюдавате мислите си или да се концентрирате върху дишането си, трансценденталната медитация „позволява на активния мислещ ум да се справя, като просто се успокои и успее да изпита по-спокойни нива на мисъл“, казва Рот във видеоклип на YouTube от 2014 г.

Според 65-годишната Уинфри, научаването как да медитирам е „едно от най-подобряващите живота неща, които някога съм правила“. След като е имала такъв положителен опит с трансценденталната медитация, Уинфри е довела учител в нейната продуцентска компания, за да научи служителите как да медитират.

В своя публикация във Facebook през 2018 г. Далио нарече трансценденталната медитация вероятно „единствената най-важна причина за какъвто и да е успех, който съм имал“. Далио, който вече е на 70, за първи път научава за ТМ в началото на 20-те си години. „Това засили отвореността ми, перспективата на по-високо ниво, спокойствието и креативността - пише той в книгата си „Principles“. - Медитацията помага да се забавят нещата, така че да мога да действам спокойно, дори в условията на хаос, точно като нинджа в уличен бой."

За тези, които се интересуват от трансценденталната медитация, Далио препоръчва книгата на Боб Рот от 2018 г. „Strength in Stillness: The Power of Transcendental Meditation".

Изследванията сочат, че трансценденталната медитация може да е полезна и за здравето. Проучване от 2009 г. установи, че младите хора, които практикуват трансцендентална медитация в продължение на три месеца, имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на психологически стрес, тревожност, депресия, гняв и враждебност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: