Колко пестят европейците?

Колко пестят европейците? Снимка: sofi.com

Финансовото им поведение е динамично, но все пак през 2022 г. домакинства в ЕС са спестили средно 12,7% от доходите си, а в еврозоната - 13.7%

Това означава, че „ако печелите € 100, харчите € 78,3, а € 12,7 ви остават и вие решавате какво да ги правите“, обясняват експерти пред Euronews. Спестовността в ЕС варира от 10% до 15% в различните държави, надминавайки в пъти САЩ - според Statista, през септември американците са спестили едва 3.4% от доходите си. 

Най-пестеливи са в Германия, като миналата година германците са спестили 19,91% от доходите си, следвани от Нидерландия (19,44%) и Люксембург (18,14%) – очевидно, по-богатите страни в ЕС. В „червената зона” с отрицателни цифри на спестяване са например жителите на Полша и Гърция, за които се смята, че харчат повече, отколкото печелят, като теглят заеми или използват за ежедневни нужди пари, спестени в миналото. 

Някои смятат, че културните различия във финансовите навици също са важен фактор, но други не са съгласни: "Разликата между Германия и Гърция не означава, че гърците обичат да харчат, а германците не. Преди 20 години спестявания в Германия също бяха ниски", припомнят финансови анализатори.

Коефициентът на спестяване се влияе от много фактори, включително демографската структура на страната, като по-младите работещи пестят повече от пенсионерите, чийто доходи са по-ниски. 

Междувременно 2022 г. отбеляза фаза на икономически растеж, което обяснява по-ниския процент на спестявания в сравнение с 2021 г. (16,4%).. Но развръзвайки малко повече кесиите, през 2022 г. европейците са стимулирали растежа на потреблението, връщайки се към предковидния нормален живот

Въпреки това, последвалите сътресения, включително нахлуването на Русия в Украйна и повишилите се заради това разходи за живот, също са внесли корекции в спестовното поведение. Процесът обаче е двупосочен – от една страна, разходите и харчовете са се увеличили, но от друга страна, икономическата несигурност може да насърчи по-активно спестяване, смятат финансисти. Друг фактор са повишените лихви, които са реален стимул хората да дърат парите си в банките

Според експерти, през следващата година нивото на спестяванията леко ще се промени, тъй като инфлацията спада, икономическите шокове отслабват и хората вероятно ще харчат повече, след като няма да бъдат толкова притеснени – но това все още е само хипотеза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: