Инфлацията в ЕС пада, но харчим ли повече?

Инфлацията в ЕС пада, но харчим ли повече? Снимка: hermoney.com

За разлика от общата тенденция за спад в продажбите на дребно, в България потреблението расте

Въпреки големите сезонни намаления, повечето европейски потребители изглежда се въздържат да увеличат разходите си. У нас обаче не е така - през февруари сме пазарували с 0.9% повече, отколкото през януари. Според първите сравнителни данни на Евростат, така са харчили и в Словакия.

Най-много обаче са отворили кесиите си в Полша, където февруарските продажби надминават януарските с цели 1.4%. През февруари са купували повече отколкото през януари и в Хърватия (с 1.2%), Естония и Латвия (1%), Нидерландия, Испания и Румъния (с по 0.3%), Малта и Швеция (0.4%) и Люксембург (0.2%).

От там нататък търговията на дребно в ЕС през февруари бележи спад в сравнение с януари. Най-много са свили разходите си в Германия (с 1.9%) и Белгия (с 1.8%). Не толкова пестеливо са подходили в Кипър (спад с 1%), „изпреварени“ от Словения и Финландия (- 0.9%), Унгария (-0.6%), Португалия (- 0.4%), Франция (- 0.3%), Ирландия (- 0.2%) и Дания (- 0.1%).

Като цяло обемът на продажбите на дребно през февруари в ЕС е намалял с 0.4%, докато спадът в еврозоната е 0,5%. Тенденцията продължава вече 17 последователни месеца, отбелязва Euronews.

Най-много са се свили продажбите на автомобилни горива – с 0.9% в ЕС и с 1.4% в еврозоната, може би заради сезона и края на зимните ваканции. На второ място в икономиите се нареждат храните, напитките и тютюневите изделия (със спад с 0.5% в ЕС и 0.4% в еврозоната), докато продажбите в нехранителния сектор са намалели с 0.1% в ЕС и с 0.2% в еврозоната. 

Намаляващата инфлация в Европа събуди известни надежди за растеж в разходите и потреблението, но засега процесът е частичен и като цяло за блока – отрицателен. Остава да се замислим за причините у нас да харчим повече – дали защото по природа не сме „стиснати“, или действително приходите ни са пораснали? 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: