Как да спестим пари след пандемията?

Как да спестим пари след пандемията?


Наред с други неща, животът в затворени условия и ограниченията покрай пандемията създадоха огромно социално разделение, особено в някои страни, между хората, които все още имат възможност да работят, и хората, които нямат. Така или иначе, вярвам, че всички можем да се съгласим, че това е вероятно подходящ момент да спестим малко пари, ако и когато можем.
Що се отнася до спестяването на пари, интернет е зареден с ръководства за самопомощ и в по-голямата си част те са безполезни и полезни. Имайки предвид, че е сравнително лесно да кажете на други хора какво да правят, за да спестят пари, трудната част е да го направите вие. Така че това, което смятах да направя, е да съставя списък с неща, които ми се наложи да науча по трудния начин.

Следете вашите разходи

Независимо дали живеете в страна, която обича парите в брой, или в страна, която обича кредитите, важно е да следите разходите си. Къде и колко харчите и за какво. Можете ли да се справите по-добре със спестяването?
Не избягвайте парите в брой, само защото някой ви е казал, не спирайте да използвате кредитни или дебитни карти, само защото някой ви е казал, че не трябва.
Ако умеете да боравите с пари в брой, използвайте пари в брой. Ако знаете как успешно да държите финансите си под контрол, използвайки кредитни карти - добре. Просто се уверете, че започвате деня си, знаейки добре с какво разполагате, и си лягайте през нощта напълно наясно какво сте похарчили.


Не трупайте продукти и не се презапасявайте

Виждали сме това да се случва, особено в ранните етапи на заразата. Хората започнаха да бързат към супермаркетите, за да купуват неща на едро, очевидно най-вече тоалетна хартия и брашно.
Тоест премахнете, освен всичко друго, потенциална финансова грешка, защото това означава, че продължавате да купувате неща, от които не е задължително да се нуждаете. Задайте си въпроса: „Наистина ли ми трябва това?“, а също: „От първостепенно значение ли е да го получа сега?" Ако отговорът е отрицателен, просто оставете продукта на рафта.


Управлявайте вашия паричен поток


Управлението на доходите ви е едно от най-важните неща, защото хората могат да бъдат успешни, но въпреки това да си създадат проблеми и главоболия, ако нямат правилния паричен поток. Не харчете повече, отколкото ви е необходимо, не харчете повече, отколкото ще бъде вашият доход. Това е така, защото дори да знаете, че денят за заплатата идва, пак ще се наложи да си платите сметките.

Пазете се от външни влияния

Ежедневно, ежечасно ние постоянно сме бомбардирани с множество външни стимули. „Направете това, купете онова, инвестирайте в това и това." Виждаме го всеки ден. Важно е да игнорирате или поне да поемете контрола над тези влияния.
Ако например видите спонсорирана сделка или публикация за любимата ви марка вино, ще се изкушите да я купите, защото „хей, това е огромна отстъпка". Необходимо ли ви е? Трудно е да се въздържаме, но все пак трябва да се научим как да го правим, защото ще получаваме този вид данни всеки ден и не можем да се поддаваме през цялото време на тях.


Огледайте се за нови възможности

Една от най-големите PR лъжи на съвременния свят е, че „преоткриването на себе си“ е лесно. Не е. Може да се направи, но не е лесно. Повечето хора вярват, че това е спринт, но всъщност е маратон. Като казахме това, всички можем да го направим и може да бъде печелившо и полезно. Сега е чудесно време да инвестираме част от свободното време, като може да се наложи да се научим как да преминем от тухли и хоросан към онлайн бизнес, например. Или да научим нови умения. Или да измислим нови начини за подобряване на нашия бизнес за следващите месеци и години. 

Вървете пеша

Това е най-лесният и все пак най-недооценен начин да спестите пари: ходете пеша навсякъде. Необходимо ли е да ходим до магазина, който е на километър разстояние, с колата си? 
Някои хора вярват, че ходенето пеша не е от значение. Да, но когато умножите тези два или три километра по това колко пъти трябва да изминете това разстояние в продължение на седмица или месец, това придобива голямо значение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: