Европейците отказват да харчат парите си

Европейците отказват да харчат парите си Снимка: investlab

Европейците продължават да спестяват милиарди евро в банковите си сметки, въпреки че ресторантите и магазините в много страни вече работят.

Хората отказват да харчат парите си на фона на нарастващата безработица и потенциалната заплаха от втора вълна на коронавирус, пише Bloomberg.

Потребителските разходи, които представляват повече от половината от европейската икономика, са от решаващо значение за възстановяването. Спадът в търсенето увеличава риска от дълго и трудно възстановяване на Европа от кризата.

Спестяванията на домакинствата в четирите най-големи страни от еврозоната (Германия, Испания, Франция,Италия,) скочиха с над 100 милиарда евро през март и април. Това е три пъти повече от средния темп на растеж през последното десетилетие. Изданието предвижда също британските спестявания да се увеличат рязко през второто тримесечие.

Европейската комисия (ЕК) предупреди, че потребителите могат да продължат да отделят по-голямата част от доходите си още известно време. Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира, че потреблението в региона може да се възстанови през второто тримесечие, но числата ще надхвърлят нивото преди карантината чак през 2022 г.

Повечето граждани на ЕС (58%) са изправени пред финансови проблеми поради кризата. Около една трета от европейците съобщиха, че са загубили доходите си поради икономическата ситуация.

През следващите месеци има вероятност 30 милиона души да загубят работата си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: