„Феноменалните" спестявания на европейците

„Феноменалните" спестявания на европейците Снимка: pixabay


Спестяванията на домакинствата след началото на пандемията в Европа рязко са нараснали. От ЕЦБ обясняват, че има две причини за това - европейците не са харчили пари по време на карантината, а много жители на Стария свят са решили да трупат пари за „черни дни".

В периода от февруари до май вложителите са депозирали общо 214 милиарда евро, по този начин в  банковите депозити на европейците вече има 7,3 трилиона евро - най-високият показател в историята. През март и април, когато бяха въведени строгите ограничения, спестяванията в страните от еврозоната са се увеличили със 136%.

Експертите се опасяват, че натрупаните от вложителите средства няма да отидат за икономическо възстановяване.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че изходът от рецесията ще бъде сдържан, тъй като търговията и производството няма да се върнат на нивата преди кризата и ще отнеме време  за да се появят феноменалните, по нейни думи, спестявания на европейците в сферата на потреблението и инвестициите.

Лагард отбеляза също, че поради кризата, причинена от пандемията, ще се увеличат задълженията на държавните бюджети и компаниите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: