Американски банки са съкратили около 20 хиляди работни места през 2023 г.

Американски банки са съкратили около 20 хиляди работни места през 2023 г.

Водещи американски банки постепенно съкращават работни места тази година, изключение прави само JPMorgan Chase & Co

От началото на тази година има съкращения в Citigroup Inc., Bank of America Corp., Morgan Stanley, Wells Fargo & Co. и Goldman Sachs Group Inc. възлизащи на общо около 20 хиляди работни места, пише CNBC, позовавайки се на данни, предоставени в банкови отчети.

Американските финансови компании активно увеличиха работната си сила по време на пандемията от COVID-19 поради повишената активност в сектора. Затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв (Фед) обаче доведе до „охлаждане“ на американската икономика, намаляване на търсенето на ипотеки, както и спад в сливанията и придобиванията (M&A) и дейността по емитиране на облигации.

Банките намаляват разходите, където могат, тъй като перспективите за следващата година остават много несигурни“, казва директорът на изследванията на Janney Montgomery Scott Крис Маринак.

Нарастващият брой неизпълнения на корпоративни и потребителски заеми в Съединените щати означава, че банките ще трябва да прибегнат до още по-сериозни съкращения на работни места през следващата година, според експерта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: