Корейското куче-робот HOUND постави рекорд в бягането на 100 метра


Четирикракото куче-робот HOUND от Южна Корея демонстрира най-бързото бягане на 100 м от този вид и постави нов рекорд на Гинес

Макар че легендарният лекоатлет Юсейн Болт беше два пъти по-бърз през 2009 г.

HOUND е проектиран и построен от инженери от лабораторията за динамичен контрол и проектиране на роботи към Корейския институт за напреднали технологии (KAIST).

Стартирайки от стационарно положение, кучеподобният робот с тегло 45 кг пробяга 100 метра със средна скорост 18,12 км/ч, изминавайки цялото разстояние за 19,87 сек. HOUND е предназначен за движение с висока скорост.

Със стандартна скорост от 3 m/s той може да се движи по трева, да изминава големи разстояния и да изкачва наклон от 22°. Той дължи възможностите си на своя оптимизиран дизайн, усъвършенстван контролер на двигателя и конфигурация на предавките.

Модулите за задвижване на тазобедрената и коленната става са едно звено в успоредна конфигурация с кух вал, който предава усилията към ставите. Широкият обхват на движение на колянната става се осигурява от система с ремъчни шайби.

Поради високата си ефективност, разработчиците на HOUND избраха планетарна скоростна кутия. Роботът научи механиката на движение чрез интелигентно обучение, базирано на проба и грешка.

През 2012 г. роботът Cheetah, създаден от DARPA, ускори до 45,5 км/ч на разстояние 20 м, като беше по-бърз от ямайския спринтьор Юсейн Болт, който постигна  44,71 км/ч. На разстояние 100 м рекордът на Гинес през 2022 г. е поставен от робота Cassie от Agility Robotics с резултат 24,73 s. 

Новият рекордьор на HOUND все още има към какво да се стреми: през 2009 г. Болт пробяга сто метра за 9,58 секунди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: