Спряха газопровода между Финландия и Естония заради възможен теч в подводния му учасък

Спряха газопровода между Финландия и Естония заради възможен теч в подводния му учасък Снимка: lngprime.com

Доставките са пренасочени към плаващия терминал Inkoo LNG, който може да поеме и зимното снабдяване, така че финландският газов пазар остава стабилен

Позовавайки се на прессъобщение на държавната компания Gasgrid Finland и оператора на преносната система Elering, dailyfinland.fi пише, че малко преди 2:00 ч. е забелязан необичен спад в налягането в газопровода Balticconnector – знак за възможно изтичане, така че газоподаването е било спряно.  

За да открият причината за спада в налягането и да локализират възможната точка на теч, Gasgrid Finland и Elering подготвят оглед, включително чрез сонари и видеоконтрол. Проверката на самата тръба ще отнеме поне няколко дни, плюс подготовката и административните процедури. Ако се констатира теч и повреда, ремонтните работи може да отнемат няколко месеца. 

Balticconnector е дълъг около 80 км и обединява газопреносните мрежи на Естония и Финландия, като осигурява и достъп до подземно газохранилище в Латвия. Подводната част на газопровода минава по дъното на Финския залив, през изключителните икономически зони и териториалните води на Финландия и Естония. 

От откриването му в края на 2019 г., Balticconnector транспортира природен газ между трите страни без допълнителни разходи, намалявайки зависимостта от "Газпром" в региона. Трите страни са обвързани и с договореност за взаимна помощ в случай на проблеми с газовите доставки. 

През май шефът на разузнаването на НАТО Дейвид Кътлър отбеляза повишен риск от руски саботажи на подводни газопроводи и кабелни мрежи в Балтийско и Северно море, обслуващи „неприятелски” страни като Финландия, Естония и Латвия – факт, който медиите в трите страни припомнят по повод настоящата ситуация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: