Латвия предоставя база за независими руски журналисти в изгнание

Латвия предоставя база за независими руски журналисти в изгнание Снимка: gijn.org

В Медийния център в Рига от началото на войната са започнали работа повече от 500 журналисти главно от Русия, плюс техни колеги от Беларус и подгонени от войната представители на украински медии.

Руските власти отдавна репресират свободната преса, но след нахлуването в Украйна разправата стана особено ожесточена и бърза, посочва Euronews. „Още в началото на март, в първите дни след въвеждането на военната цензура, полицията дойде при нас с оръжие и заплаши всички стажанти, че веднага ще ги изпратят на фронта. Взеха ни цялото оборудване“, спомня си Денис Камалягин, главен редактор на „Псковская губерния“. 

Предвиждайки натиска срещу свободното слово, Deutsche Wellе, BBC Russian Services, Washington Post и други големи медии отвориха офиси в Латвия, а латвийският министър на външните работи покани независимите руски журналисти да се преместят в Рига, където вече работят водещи руски опозиционни медии като Meduza, „Новая газета”, телевизия “Настоящее Время” (Current Time TV) и руската секция на „Свободна Европа”/Радио „Свобода”. 

„Виждаме Рига като стратегическо място, от което можем да чуем какво мислят руснаците, включително тези, които са в изгнание. Все още имаме връзка с някои наши колеги, които продължават да работят при доста сериозна опасност от Русия. Целевата ни аудитория е рускоезичната - в Русия, в страните от ОНД, но също и в ЕС“, казва Елмарс Свекис, ръководител на офиса на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" в Рига.

Цензурата в Русия превърна проверката на фактите и борбата с фалшивите новини в решаваща журналистическа дейност. За да комуникират с колеги и информатори в Русия, журналистите в Рига използват анонимни средства за комуникация и социални мрежи.

„Гласовете от Русия се чуват и е много необходимо да бъдат чути. И в известен смисъл ние можем да бъдем гласът на хората, които останаха в Русия, но не са съгласни с това, което се случва", казва журналистът на Телевизия “Настоящее Время” Тимофей Рожански. 

Въпреки че Русия активно ограничава достъпа до независими медии и заплашва онези, които четат или гледат публикациите им, журналистите са уверени, че съдържанието, което произвеждат, достига до милиони хора в Русия.

„Видяхме го през цялата изминала година. В началото на войната и по време на мобилизацията през септември 2022 г. всички независими медии имаха рекорден брой зрители и читатели. Хората нямаха търпение да разберат какво всъщност се случва“, казва Кирил Мартинов, главен редактор на „Новая газета Европа”.

Първоначално много от руските журналисти приемаха преместването си в Рига като временно решение, но все по-силно усещат, че може би ще останат в латвийската столица дълго, ако не и завинаги, коментира Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: