Пристанищата на Хелзинки и Талин ще се развиват с € 6,8 милиона европейско финансиране

Пристанищата на Хелзинки и Талин ще се развиват с € 6,8 милиона европейско финансиране Снимка: cruiseandferry.net

За успешното кандидатстване по проекта, наречен TWIN-PORT V, съобщи вчера за пресата пристанищната администрация на Хелзинки.

Двете пристанища - на Хелзинки и Талин работят заедно от 2011 г., развивайки връзки в сферата на товарните и пътническите превози по вода между тях, припомня dailyfinland.fi. Около € 4 милиона от финансирането са за финландското пристанище, като сумата ще покрие половината от необходимите разходи. 

Чрез редицата съвместни проекти под надслова TWIN-PORT работата на двата порта значително подобри ефективността си, както и сигурността на връзките между двата града. 

Последният от проектите - TWIN PORT V продължава до края на 2023 г. Плановете са да се подобри инфраструктурата на пристанището в Талин, чрез обновяване на пристанищата Мууга и в Стария град. Задължението на пристанище Хелзинки е да предостави необходимите отчети и технически планове за основните проекти на настоящата програма, вкл. широк спектър технически, финансови и законодателни детайли.

Цялостната програма за развитие на двете пристанища, одобрена от град Хелзинки, се простира до 30-те години на нашия век. Планираните мерки ще централизират транспорта и ще освободят площи за друго градско ползване.

Чрез досегашните проекти TWIN PORT са изградени и разработени пристанищната инфраструктура на двата града, както и флотилиите на корабните компании. Наред с други нововъдения, с тези средства се изгради и най-новият терминал в Западното пристанище на Хелзинки, което подобри значително транспортните връзки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: