Украйна предложи алтернатива на "Северен поток"

Украйна предложи алтернатива на "Северен поток" Снимка: yakutsk.ru

Воюваща и изстрадала Украйна предлага помощ на Европа

Киев предложи да компенсира прекъсванията в работата на "Северен поток" с помощта на транзитни коридори през територията на Украйна и Полша. Операторът на газопреносната система на страната публикува изявление на своя уебсайт, в което напомня, че в края на август транзитът на газ през "Северен поток" ще бъде спрян. 

А от края на юли пропускателната способност на този газопровод рязко намаля. Операторът предлага да се използва газоизмервателната станция "Суджа", както и тръбопровода Ямал - Европа.

Компанията "Газпром" обяви пълно спиране на доставките на газ през "Северен поток". От 31 август до 2 септември единственият газопреносен агрегат ще бъде в профилактичен ремонт. При това от края на юли тръбопроводът е натоварен едва на 20 процента.

Причината е спирането едновременно на няколко газови турбини. Едната от тях е ремонтирана в Канада, тъй като е произведена там от компанията Siemens Energy. След налагането на санкциите Отава първоначално отказа да върне агрегата. След това все пак го изпрати в Германия. Там турбината се "изгуби". 

Междувременно още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" беше спрян поради изтичането на срока на междуремонтното време преди капиталния ремонт.

По такъв начин в работно състояние остава само една турбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: