Путин съзря нацизъм и в балтийските страни

Путин съзря нацизъм и в балтийските страни Снимка: pohjarannik.postimees.ee

На заседание на руския организационен комитет "Победа" руският президент определи нацизма като „русофобия или антисемитизъм”

Поставяйки равенство между двете понятия, Владимир Путин „зачеркна” от историята гоненията срещу еврейското население в СССР. Според него, през 1945 г. нацизмът е бил победен, но не и изкоренен, пише The Moscow Times. Президентът на Русия заяви: „Представянето на нацистките престъпници като герои, директната пропаганда на нацизма в балтийските страни, както и в Украйна, се превърнаха в норма, сякаш не е имало Нюрнберг“.

Руският президент не посочи конкретни примери за подобни процеси в Литва, Латвия или Естония, а обвини „редица европейски страни, където напълно са загубили памет и съвест“ за събитията от Втора световна война. 

Сурово да се напомни на тези, които са забравили историята, за варварското отношение към съветските военнопленници и цивилни по заповед на нацисткото командване. Да се демонстрират документи за военни престъпления на съучастниците на Хитлер и вскакви други колаборационисти”, призова Владимир Путин, в прозрачен опит да оправдае своята „специална военна операция” в Украйна.

Подобно изявление президентът на Русия направи след анексирането на Крим през 2014 г., отбелязвайки, че „ваксината срещу нацисткия вирус, разработена от Нюрнбергския трибунал, губи своята валидност“. В резултат, „в Латвия и други балтийски страни“ често се наблюдават „открити прояви на неонацизъм“.

След решението на Путин да нахлуе в Украйна, балтийските страни затвориха границите си за руснаци. Тази година Латвия забрани със закон отбелязването на 9 май като „ден на победата”, мотивирайки решението си с факта, че „отделна част от обществото използва датата за възхвала на тоталитарни и окупационни режими“. Властите отбелязаха още, че със закона Латвия изразява солидарността си с украинския народ, "чийто суверенитет, независимост и териториална цялост са застрашени в резултат на руската военна агресия".

В Литва от 1 май е в сила законът „За забрана на пропагандата на тоталитарни и авторитарни режими и техните идеологии“, който предполага „десъветизация“ на обществените пространства, преименуване на улици и демонтиране на паметници, свързани с комунистическото минало.

През август 2022 г. Естония реши да премахне  400 съветски паметника. На 9 май тази година в естонския град Нарва, разположен до границата с Ленинградска област, издигнаха плакат с лицето на руския президент и надпис „Путин - военен престъпник“, който се виждаше добре от руския Ивангород. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: