Нова информация: китайски кораб може да е замесен в повредата на Balticconnector

Нова информация: китайски кораб може да е замесен в повредата на Balticconnector Снимка: pixabay.com

Postimees: в аварийната ситуация на газопровода Postimees може да е замесен кораб на КНР

Контейнеровозът на КНР New new Polar Bear се е намирал над финландско-естонския газопровод Balticconnector в момента на повредата му, научи вестник Postimees. Естонските власти не бързат да контактуват с китайската страна заради разкритата деликатна информация, която изисква проверка.

В същото време финландските медии все още допускат, че Русия е замесена в инцидента.

"Деликатна информация"

В момента на повредата на газопровода Balticconnector, над него се е намирал китайският контейнеровоз New new Polar Bear, който плава под флага на Хонконг. За това пише естонският вестник Postimees, позовавайки се на сайта Marine Traffic.

Според материала, New new Polar Bear е пътувал от Шанхай до Санкт Петербург със спирка в Калининград. Контейнеровозът е плавал със скорост 11 възела, при приближаването до Balticconnector в 1:19 е намалил скоростта си до 9,5 възела, в 1:24 отново е плавал със скорост над 11 възела.

Компанията Gasgrid Finland (оператор на газопреносната система на Финландия) в свое прессъобщение, публикувано малко след аварията, съобщи, че резкият спад на налягането в газопровода е регистриран "малко преди два часа през нощта".

Представители на държавните структури казаха за Postimees, че правоохранителните органи не разказват за хода на разследването поради откритата деликатна информация, която изисква проверка.

"Поради тази причина естонците не са поискали от китайците отговор на дипломатическо ниво. Доколкото официално няма заподозрени, няма какво да се иска от тях", се отбелязва в публикацията.

Изданието обръща внимание на това, че преди няколко дни МВнР на страната е разпространило прессъобщение, в което се казва, че на 13 октомври в Пекин са се провели политически консултации между естонски и китайски дипломати. Не е известно дали те имат отношение към инцидента на газопровода.

Кои са заподозрените в инцидента плавателни съдове?

Както пише Postimees, беше допусната възможността за участие в повредата на руския товарен кораб "СГВ Флот". Вестник Helsingin Sanomat, анализирайки данните от MarineTraffic, установи, че той е престоял от вечерта на 6 октомври до вечерта на 8 октомври в централната част на Финландския залив, където Balticconnector е претърпял повреди.

Ръководителят на търговския отдел на "Балтийската горивна компания" (тя е собствен на "СГВ Флот") Михаил Касаткин поясни за Helsingin Sanomat, че престоят на кораба в този район е свързан изключително с метеорологичните условия.

"Ако се проследи историята на времето, вятърът е бил със скорост 25-30 метра в секунда. Вълните са били с височина до три метра. Корабът се е намирал там няколко дни, след което е възобновил движението си", разказа Касаткин.

Освен руския кораб, в района на мястото на инцидента е имало още четири товарни кораба, причислени към пристанищата на Либерия, Панама, Малта и островите Кук, съобщи телевизионната и радиокомпания Yle.Авторите на материала допускат, че тяхното присъствие може да е свързано с "диверсионната операция" на Русия.

Централната криминална полиция на Финландия е идентифицирала корабите, които са били в района на тръбопровода по време на инцидента, и проучва тяхната дейност. Това съобщи за вестник  Ilta-Sanomat комисарят Ристо Лохи, който ръководи разследването.

"Разследването се намира е в много активна фаза и се води в няколко направления. Вече има много голямо количество данни за случилото се, които непрекъснато се анализират", добави Лохи.

В същото време провеждането на следствените действия се усложнява от метеорологичните условия и размера на участъка, на който е станала аварията.

Ремонтът на газопровода ще отнеме месеци

Инцидентът на 77-километровия газопровод Balticconnector (между финландския град Инкоу и естонския Палдиски, свързващ газовите мрежи на двете страни) се случи в неделя, 8 октомври. Налягането в системата рязко спадна. Специалистите прекъснаха подаването на газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: