Граничният град, където НАТО и ЕС се срещат с Русия

Граничният град, където НАТО и ЕС се срещат с Русия Снимка: adventures.com

Нарва, третият по големина град в Естония, бележи края на източния фланг на НАТО.

Градът е особено място – почти цялото му население от близо 60 000 души говори руски, така че Нарва е най-големият рускоговорящ град в ЕС. Разположен е на западния бряг на река Нарва, която се влива в Балтийско море. На източния бряг е Русия. На двата бряга, една срещу друга са изправени две гигантски крепости – от запад замъкът Нарва, построен от нахлуващите датчани през XIII век, от изток - крепостта Ивангород, построена от великия московски княз през 1492 г.

Голяма част от границата между Естония и Русия пресича езерото Пейпус (Чудско-Псковското езеро) и се смята, че евентуална инвазия на Москва вероятно ще дойде или тук, или по-на юг, в близост до Латвия, отбелязва ВВС.

През река Нарва преминава мост, ограден с висока ограда, покрита с бодлива тел. В двата края на моста са митническите постове – мястото, където „докосвате ръба на Руската федерация”, според началника на граничната полиция. Естонските граничари нямат много контакти с колегите си от руска страна, но поддържат гореща връзка по оперативни въпроси. 

Контролът на граничния пункт е повишен след инвазията в Украйна, превозните средства се проверяват най-щателно. Именно през този граничен пост преминава потокът от хиляди украинци, много от които са избягали от ужасите на Мариупол и други военни зони. В Естония влизат до 300 души на ден, но повечето се насочват към други страни или се връщаг в Украйна. 

Според кметът на Нарва, в началото на войната градът е бил стъписан. Гражданите, от които 47% естонци, 36% руснаци и множество предимно рускоговорящи лица без гражданство,          са изживели силен стрес, нарушил живота в града. 

Преди инвазията тук са се излъчвали руски телевизионни канали, а хората редовно са „прескачали” до Ивангород и Санкт Петербург, който е по-близо до Нарва, отколкото естонската столица Талин. Но сега съответните консулства в Нарва и Санкт Петербург са затворени. Визи се получават трудно, а Естония забрани руските телевизионни програми, тъй като са пълни с пропаганда на Кремъл.

Това, което шокира гражданите на Нарва, е състоянието на украинците, преминаващи през града. „Те сякаш са минали през ада, светлината в очите им сякаш е угаснала”, казва новоназначената на кметския пост Катри Райк и добавя „Това е и наша война. Тук го усещаме”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: