Украйна и Полша ще продължат да работят за спиране на „Северен поток 2“

Украйна и Полша ще продължат да работят за спиране на „Северен поток 2“

Страните не променят позицията си, според която газопроводът е заплаха за сигурността на Европа

Украйна и Полша заявиха, че смятат да продължат борбата си срещу „Северен поток 2“, въпреки постигнатото споразумение между САЩ и Германия, в което се посочват мерки за подкрепа на Украйна, европейската енергийна сигурност и общите цели за защита на климата. 
В споразумението са формулирани редица условия за работата на газопровода, както и ангажиментът на Германия, която се задължава да наложи санкции по отношение на Русия в случай на използване на енергията като оръжие срещу европейските страни.  

В текста на споразумението, основните точки на което станаха ясни преди ден, бе посочено още, че Германия ще организира „зелен фонд“ за подкрепа на енергийната сигурност на Украйна. Той ще бъде на стойност 8 милиарда долара. Освен тази съществена помощ, Украйна ще получи гаранции и за транзита на газ през страната 10 години след изтичане на настоящото споразумение през 2024 г., според представител на Белия дом, цитиран от международните агенции.  

По думите на германския канцлер Ангела Меркел страната първоначално ще даде 150 млн. долара за тази цел, а в допълнение са предвидени и 60 млн. евро за осигуряване на енергийната сигурност на страната, в това число и киберсигурността на енергийните системи, както и тяхната модернизация. Германската страна поема тези ангажименти в един много тежък момент - тя пострада от тежки наводнения, при които загинаха над 150 души и бе разрушена инфраструктура за милиарди. Според прогнозите на експертите възстановяването от бедствието ще продължи поне осем години.  

„Американско-германската сделка за газопровода „Северен поток 2" не променя убеждението на Полша, че проектът е в ущърб на сигурността на цяла Европа", заяви заместник-външният министър на Полша Марчин Пшидач.  

Полша смята този проект за вреден за сигурността не само на Украйна, не само на Централна Европа, но и на цяла Европа, тъй като прави ЕС зависим от руския газ, противно на по-ранните декларации относно необходимостта от диверсификация на енергийните източници", каза още Пшидач.

Украйна и Полша ще работят заедно със съюзниците си за противопоставяне на пуска на „Северен поток 2“, докато не бъдат разработени решения за преодоляване на кризата по отношение на сигурността, както и подкрепата на страните в стремежа им да станат членове на западните демократични институции, на минимизирането на заплахите за мира и енергийната сигурност“,  се казва в съответно изявление на външните министри на двете държави Дмитрий Кулеба и Збигнев Рау, публикувано на сайта на Министерство на външните работи на Украйна.  

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов от своя страна оцени тона на споразумението като „враждебен“ и в противоречие на духа на преговорите между президентите на Русия и САЩ в Женева по-рано тази година, съобщават руските информационни агенции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: