Микропластмасите превзеха и облаците

Микропластмасите превзеха и облаците Снимка: ifmga.info

Проучване на японски учени е категорично, че пластмасовите частици в облаците замърсяват „всичко, което ядем и пием“

Екипът е изследвал проби, взети от 1 300 до 3 776 м. надморска височина, включително от планините Фуджи и Тотеяма, доказвайки, че пластмасата е проникнала в повечето екосистеми на планетата. Фрагменти, по-малки от 5 мм, вече бяха открити в най-отдалечените кътчета на света, а стана ясно, че микропластмасови частици присъстват и в човешкото тяло – в кръвта, белите дробове, сърцето и дори в плацентата на бременни жени.

Според японското изследване, публикувано в сп. Environmental Chemical Letters, в облаците са идентифицирани девет вида полимери и един вид каучук. Установената плътност на замърсяването в литър облачна вода е до 14 пластмасови частици с размери, малко по-големи от дебелината на човешки косъм.

Изобилието от тези полимери в някои проби предполага, че те могат да действат като кондензационни ядра, около които се образуват облаци. „Нашите резултати показват, че микропластмасата в планинския въздух може да повлияе на образуването на облаци и съответно на изменението на климата“, пишат учените. 

Според тях, има много източници на замърсяване на облаците с микропластмаси – козметика, пластмасови бутилки, опаковки и торбички, торове,  прах от трафика с остатъците от износването на автомобилните гуми, сметищата и дори изкуствената трева и настилките на спортните терени. Когато са достатъчно малки, микропластмаси може да попаднат в изпаренията на замърсени океански води, а силните ветрове ще ги разнесат навсякъде по планетата. 

Според японския научен екип, проблемът със замърсяването на въздуха с пластмаси трябва да се реши спешно. В противен случай „рисковете могат да станат реалност, причинявайки непоправима вреда на околната среда“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: