Make Sunsets може да е започнала да изпуска частици в атмосферата за да промени климата

Make Sunsets може да е започнала да изпуска частици в атмосферата за да промени климата Снимка: https://pixabay.com/

Стартъпът твърди, че е пуснал метеорологични балони, които може да са освободили отразяващи серни частици в стратосферата, като по този начин преодолява забраната за слънчеви геоинженерни проекти

Геоинженерството се отнася до целенасочени усилия за манипулиране на климата чрез отразяване на повече слънчева светлина обратно в космоса, имитирайки естествения процес, който се случва след големи вулканични изригвания.

Теоретично пръскането на сяра и подобни частици в достатъчни количества може потенциално да облекчи глобалното затопляне.

Технически е лесно да се изхвърлят такива съединения в стратосферата. Но учените до голяма степен (макар и не изцяло) се въздържаха да правят дори малки експерименти извън лабораториите в  реални атмосферни условия.

Малко се знае за реалните последици от такива умишлени интервенции в голям мащаб и те могат да имат опасни странични ефекти. Освен това в някои региони въздействието може да е по-силно, отколкото в други, което може да провокира геополитически конфликти.

Учените са изключително загрижени, че Make Sunsets изглежда са продължили с изстрелванията от  площадки в Мексико без обществен или научен надзор.

Компанията вече се опитва да генерира приходи от охлаждащия ефект на бъдещи полети. Тя предлага да се продават $10 "кредити за охлаждане" за освобождаване на един грам частици в стратосферата - достатъчно, както твърди, за компенсиране на затоплящия ефект от един тон въглерод за една година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: