Китайски учени първи в света изстреляха ракета от въздушен балон

Китайски учени първи в света изстреляха ракета от въздушен балон

Експериментът се оказа успешен

В Китай експерти от Института по физика на атмосферата към Китайската академия на науките използваха въздушен балон, за да изстрелят ракета в горните слоеве на атмосферата. Това дава възможност значително да се намалят разходите за гориво за изстреляното устройство.

Китайските специалисти вече тестваха новия метод за изстрелване на ракета. За целта те използваха голям въздушен балон, който на 24 април т. г.  в провинция Цинхай се издига на височина 25-40 км над повърхността на планетата. След това сондата беше изстреляна с помощта на дистанционно управление. Такава ракета е способна да пренася товари или да събира нужна за различни цели информация, а след това отново да се върне на Земята, благодарение на парашут.

Тъй като балоните се произвеждат от доста евтини материали и не изискват скъпо гориво, този метод позволява да се пестят финансови средства при изстрелването на ракети. Изстреляният през април аеростат е изработен от тънка пластмаса и е напълнен с хелий, който се разширява, когато балонът се издигне на по-голяма височина.

Сред недостатъците на метода са трудностите, свързани с контрола на въздушния балон и силната му зависимост от метеорологичното време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: