Учени установиха кога кислородът на Земята ще свърши

Учени установиха кога кислородът на Земята ще свърши Снимка: dariknews.bg

Намаляването на нивото на кислорода ще направи невъзможен живота на хората на Земята

Земната атмосфера може да се върне към състоянието, в което е била преди т.нар. "кислородна революция". Както пише порталът Science Alert, това означава, че в бъдеще нивото на кислород във въздушната обвивка на нашата планета може радикално да намалее.

Кислородната революция (или катастрофа) е глобално изменение в състава на въздуха, настъпило преди около 2,45 милиарда години. По това време в атмосферата на нашата планета започва да се натрупва молекулярен кислород от биологичен произход, който превръща въздушната обвивка на Земята, преди това почти без кислород, в оксидативна, наситена с този газ. Това провокира изчезването на анаеробни видове и бурното развитие на нов живот.

Компютърно моделиране на биосферата на Земята, което е направено с отчитане на промяна на яркостта на Слънцето, нивото на CO2 и на други фактори показва, че в бъдеще в атмосферата на нашата планета ще се случи дезоксигенация, в края на която съдържанието на кислород ще се върне към архайските показатели. Намаляването на нивото на кислорода ще направи невъзможен живота на хората на Земята.

"Яркостта на слънцето ще нараства, което ще доведе до спад в нивото на атмосферния въглероден диоксид, тъй като CO2 се разпада с повишаване на нивото на топлина. Колкото е по- малко CO2, толкова по-малко фотосинтезиращи растения и съответно по-малко кислород", казват авторите на новото изследване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: